Chłodnik z ogórkiem i miętą |
Kolejny przykład jak bardzo zbliżone są kuchnia arabska i kuchnia turecka. Dziś mam przepis na libański chłodnik, tak bardzo przypominający turecki cacik. W smaku identyczny, różnica w wyglądzie jest jedynie taka iż w chłodniku libańskim ogórek pokrojony jest w plasteki. Choć nie jestem pewna czy to nie jest jedynie wersja autorska a w wiekszości dodaje się ogórek pokrojony w drobną kostkę dokłanie tak jak w tureckim caciku. Szczerze mówiąc nie ważne jak kto go pokroi najważniejsze, że on tam jest i swoją chrupkością dodaje świeżości chłodnikowi.
Przepis znalazłam na tej stronie.
Wypróbujcie bo warto. Przepis dodaję w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej organizowanego przez Malwinę na blogu Filozofia smaku.
Chłodnik z ogórkiem i miętą |
Chłodnik z ogórkiem i miętą
- ogórki
- ząbek czosnku
- jogurt typu grecki
- oliwa z oliwek
- sól
- siweża mięta
- odrobina wody (opcjonalnie)
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i odrobinę wody jeśli jogurt jest za gęsty. Sos jogurtowy mieszamy z ogórkami i drobniutko posiekanymi listkami świeżej mięty, wszystko polewamy dość dużą ilością oliwy z oliwek.
Chłodnik z ogórkiem i miętą |
Taki chłodnik to by się dzisiaj przydał, ale w ilości XXL
OdpowiedzUsuń