czwartek, 18 czerwca 2015

Na upały najlepszy jest chłodnik

Chłodnik z ogórkiem i miętą

Kolejny przykład jak bardzo zbliżone są kuchnia arabska i kuchnia turecka. Dziś mam przepis na libański chłodnik, tak bardzo przypominający turecki cacik. W smaku identyczny, różnica w wyglądzie jest jedynie taka iż w chłodniku libańskim ogórek pokrojony jest w plasteki. Choć nie jestem pewna czy to nie jest jedynie wersja autorska a w wiekszości dodaje się ogórek pokrojony w drobną kostkę dokłanie tak jak w tureckim caciku. Szczerze mówiąc nie ważne jak kto go pokroi najważniejsze, że on tam jest i swoją chrupkością dodaje świeżości chłodnikowi.




Przepis znalazłam na tej stronie.

Wypróbujcie bo warto. Przepis dodaję w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej organizowanego przez Malwinę na blogu Filozofia smaku.



Chłodnik z ogórkiem i miętą

Chłodnik z ogórkiem i miętą

  • ogórki
  • ząbek czosnku
  • jogurt typu grecki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • siweża mięta
  • odrobina wody (opcjonalnie)

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i odrobinę wody jeśli jogurt jest za gęsty. Sos jogurtowy mieszamy z ogórkami i drobniutko posiekanymi listkami świeżej mięty, wszystko polewamy dość dużą ilością oliwy z oliwek.


Chłodnik z ogórkiem i miętą



V Festiwal Kuchni Arabskiej

1 komentarz:

  1. Taki chłodnik to by się dzisiaj przydał, ale w ilości XXL

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...