Nohut köftesi czyli arabski falafel |
Kolejny przepis kuchni arabskiej znany i lubiany w kuchni tureckiej. Niestety zauważyłam że przepis z tureckich blogów jest bardzo zmieniony i nie przypomina niestety oryginalnego wersji z kuchni libańskiej. Ja wolę Wam podać oryginalną wersję.
Moje falafele przygotowałam w wersji fastfoodowej, zawinęłam je w lawasz. Gdybyście chcieli podać je tak jak ja tu jest przepis na lawasz.
Tak jak większość przepisów w tym tmiesiącu ten rónież przygotowałam w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej.
Nohut köftesi czyli arabski falafel |
Nohut köftesi czyli arabski falafel
- 400g moczonej przez noc ciecierzycy (ja dodatkowo ją lekko ugotowałam)
- cebula
- natka pietruszki (pół pęczka)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ciecierzycę, drobno pokrojona cebulę i natkę pietruszki, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszany z mąką wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Ugniatamy ręką formując małe kotleciki, które smażymy w głębokim oleju aż się zrumienią.
Podajemy z płaskim chlebem lawasz, natką pietruszki, słodka papryką w proszku cebulą sumakiem i sosem z jogurtu, pasty tahini, czosnku i melasy z granata.
Nohut köftesi czyli arabski falafel |
denemeyi çok istiyorum. ellerinize sağlık
OdpowiedzUsuńÇok teşekkür ederim. Hazırlaması çok hızlıdır, denemeye değer.
UsuńPycha! Jak rozumiem wersja dla leniwych z nohutem z puszki nie wchodzi w grę?
OdpowiedzUsuńNiestety do oryginalnych nie ale wersja turecka byla i z ciecierzycy z puszki i z dodatkiem mąki, bułki tartej i jajka więc jeśli odpowiadałaby Ci wersja turecka to możesz spróbować jednak z oryginalnym falafelem ma niewiele wspólnego.
Usuńno proszę Pani, powiem, że ja biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńostatnio znalazłam jakiś przepis z ciecierzycą z puszki. Kurcze, smakowało jak papier ;/
Uwielbiam falafela, takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com