Zupa jogurtowa na zimno |
Dzisiaj mam dla Was orzeźwiającą zupę w sam raz na upały. U nas lato w pełni więc ta zupa jest idealnym rozwiązaniem i jako danie przerywające post i jako chwila ochłody i rzeźkości po dniu spędzonym w upalnym słońcu. Za nim jednak podam przepis na tę sycącą zupę podaję kolejne przykładowe menu na 6. dzień ramazanowego postu:
Sahur: Borek z patelni czyli tava boregi
Iftar: Zupa jogurtowa na zimno
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- szklanka ugotowanej pszenicy lyb kaszy perłowej
- 2 szklanki jogurtu typu grecki
- łyżeczka mięty szyszonej
- oliwa z oliwek
- sól
- przegotowana woda
Jogurt mieszamy z solą i dodajemy pół szklanki zimnej ale przegotowanej wody, ciecierzycę, pszenicę, miętę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy by smaki się połączyły. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Witam, mam pytanie do Pani jako ekspertki. Czym Turcy posypuja swieza cebule krojona w plastry, taka na swiezo. Jest to koloru ciemno rozowego. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńTak, to z pewnością jest sumak. A przepis na sałatkę cebylową mam na blogu. Trzecia sałatka to właśnie ta z cebuli. Pozdrawiam
Usuńhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2011/10/surowki-turcja-pachnace.html
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Wlasnie przebywam na urlopie w Turcji. Jestem zachwycona, kultura, krajobrazami a przede wszystkim jedzeniem. Pozdrawiam Pania serdecznie . Ewa
Usuń