Płaski chleb z mięsem i papryką |
Miałam ogromny problem z dobraniem odpowiedniej polskiej nazwy tej potrawie więc jeśli się komuś nie spodoba może zaproponować coś lepszego. Jestem otwarta na propozycje :)
Moje chlebki przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i jest to moja wersja, wersja oryginalna jest ze zwykłą pszenną mąką.
Potrawę przygotowałam w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej. Wraz ze mna gotowała Malwina z bloga Filozofia smaku, organizatorka festiwalu. Koniecznie zajrzyjcie do jej przepisu.
Płaski chleb z mięsem i papryką.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (10g świeżych drożdży)
- łyżeczka soli
- szklanka mleka
- pół szklanki wody (opcjonalnie jeśli ciasto będzie twarde)
- 2 łyzki jogurtu
- 3 łyżki oleju
- 300g mięsa mielonego
- cebula
- łyżeczka pasty pomidorowej
- łyżeczka pasty paprykowej (można dodać drobno pokrojoną w kostkę czerwona paprykę)
- natka pietruszki
- melasa z granata
- sól
- pieprz
- otra papryka pul biber
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy je rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut by ruszyły. Do mąki dolewamy ciepłe mleko , jogurt, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde dolewamy stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie. Czas wyrabiania ciasta to około 10 minut. Nastepnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia a w tym czasie przygotowujemy farsz.
Mięso mielone mieszamy z drobno posiekana cebulą i pietruszką dodajemy pastę pomidorową i paprykową (lub pokrojoną w kostke paprykę) przyprawiamy solą i pieprzem ostrą papryką i melasą z granata. Farsz wstawiamy do lodówki by smaki się połączyły.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie lekko zagniatamy i dzielimy je na części wielkości mandarynki. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i uciskamy tak by powstał cienki placek a farsz spoił się z ciastem. Chlebki układamu na blasze i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Płaski chleb z mięsem i papryką |
Przepadam za takimi przekąskami, smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńFarsz kladzıemy surowy? Tzn nıe podsmazamy go wczesnıej? Kolejny super przepıs, ktory na pewno wyprobuje :) Pozdrawıam
OdpowiedzUsuńTak, farsz jest surowy dokładnie tak jak w lahmacunie. Uciskamy go palcami rozciagając ciasto więc utworzy bardzo cieniutka warstwę która z pewnością się upiecze.
Usuń