niedziela, 14 czerwca 2015

Kompot ze śliwek. Erik kompostosu.


śliwki cukier cynamon goździki
Kompot ze śliwek

Przygotowania do ramazanowego menu idzie pełną parą. Coraz więcej przepisów, coraz więcej zdjęć, coraz więcej pysznego jedzenia.  Na przykad kompot który zrobiłam nie tylko z myślą o moich dzieciach. Stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą zdrowego deseru po późnej iftarowej kolacji. Zamiast objadać się baklavą, można wypić mniej słodki, pyszny kompot i zjeść owoce z kompotu.





Ze względu na upały jakie tu u nas panują i wykonywaną pracę jedynie część moich tureckich znajomych pości. Pozostali rezygnują z całodniowego postu z obawy o zdrowie.

Być może nie wszyscy wiedzą iż post w miesiący Ramazan pomimo tego iż jest jednym z podstawowych nakazów islamu rygorystycznie określa również przypadki, w których post jest zabroniony.  Zwolnione z obowiązku całodniowego postu są osoby chore i te, którym post może zaszkodzić, kobiety w ciąży, matki karmiace i podróżujący.

Niestety w Turcji post jest tak ważną tradycją iż niektóre osoby choć niepowinny pościć, robią to.  Nadgorliwość niestety często kończy się chorobą lub długim leczeniem szpitalnym. Znam osoby które odstawiają leki i poszczą. Z pewnością Czytelnicy dłużej mieszkające w Turcji spotkali się z takimi przypadkami nadinterpretacji zasad islamu.

Mój mąż, który co roku pomimo upałów pości, zawsze powtarza, że głód da się wytrzymać, najtrudniej pokonać pragnienie, dlatego bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości płynów po i przed postem. Woda, lemoniada, kompoty, ayran, herbaty ziołowe to napoje jak najbardziej wskazane.

Ja dziś proponuję przepis na kompot z zielonych śliwek, które są w tej chwili w sprzedaży w tureckich sklepach. Tak, tak, nie przesłyszeliście się, mówię o niedojrzałych zielonych śliwkach które Turcy z wielkim upodobaniem zjadają z odrobiną soli. Śliwki są kwaśne wieć wyśmienicie nadają się na orzeźwiający kompot. Osoby mieszkajace w Polsce mogą z powodzeniem użyć śliwek mirabelek.

Przepis pochodzi z dodatku do czasopisma Lokma.




śliwki


Kompot ze śliwek. Erik kompostosu.


  • kilogram zielonych śliwek lub mirabelek
  • 2,5 litra wody
  • szklanka cukru (można dać mniej lub więcej, według własnego uznania)
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
Wodę z cynamonem i goździkami doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cukier i dodajemy owoce, gotujemy 15 minut od wrzenia. Studzimy i podajemy schłodzony kompot.



śliwki cukier cynamon goździki
kompot ze śliwek


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...