Chciałoby się napisać, że dzisiejszy przepis nie ma nic wspólnego z kuchnią turecką ale jakbym się uparła kilka wspólnych rzeczy z pewnością bym znalazła. W końcu naleśniki lubią w każdym kraju. Ale nie o to mi chodzi. Przepis na nalesniki hiszpańskie dodałam na bloga, ponieważ chcę uczestniczyć w akcji kulinarnej " Viva Espana" organizowanej przez moją koleżankę Zuzię z bloga "Chilli czosnek i oliwa". Mam nadzieję że chwilowa zmiana koncepcji bloga nie będzie Wam przeszkadzała a wręcz przeciwnie wzbogaci Waszą wiedzę o kuchni innej niż turecka.
Naleśniki zróbcie koniecznie bo są przepyszne. Ja moje przygotowałam razem z córkami na niedzielne śniadanie. Naleśniki są w wersji słodkiej, można podać je z dowolnym dżemem lub cukrem albo zupełnie innymi ulubionymi dodatkami.
Korzystałam z TEGO przepisu z bloga Filozofia Smaku
Naleśniki hiszpańskie
- 500ml mleka
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
- skórka otarta z jednaj cytryny
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
Mleko, jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy używając trzepaczki lub blendera. Ma powstać jednolite delikatne lejące się ciasto. Zostawiamy je na godzinę. Ja nie miałam czasu więc smażyłam od razu.
Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wlewamy na nią ciasto. Smażymy z każdej strony po kilka minut. Zależy nam na tym by naleśniki były rumiane. Z podanej porcji wychodzi około 12 naleśników.
Moja mama robi podobnie tylko bez cytryny
OdpowiedzUsuńczy mozna uzyc mleka roslinnego? migdalowego lub sojowego zamiast krowiego?
OdpowiedzUsuńNieco spóźnione, ale ... Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńChcialam zrobic duzo wiecej potraw niestety sie nie wyrobilam. W przyszlym roku zaszaleje :)
Usuń