Faszerowane karczochy. Enginar dolmasi. |
Nie wiem czy zaglądacie na mój fun page na Facebooku, jeśli nie to tutaj jest link . Tam właśnie pisałam, że wezmę udział w Festiwalu kuchni arabskiej, który zorganizowała już po raz piąty Malwina z bloga Filozofia smaku.
Gdybyście chcieli wziąć udział w festiwalu tu jest link pod którym znajdziecie wszystkie niezbędne informacje. Rok temu również brałam w nim udział jednak nie miałam za bardzo pomysłu na arabskie potrawy w kuchni tureckiej. W tym roku zawczasu się przygotowałam, poczytałam, przejrzałam internet i wiem, że obie kuchnie miały na siebie ogromny wpływ. To Imperium Osmańskie połączyło świat arabski z tureckim zarówno historycznie jak i smakowo. To właśnie kuchnia osmańska łączy w sobie mnóstwo smaków z różnych części Europy Azji i Afryki.
Postanowiłam, że przez cały czas trwania Festiwalu będę publikowała na blogu potrawy wspólne dla obu kuchni. Nie zawsze mają one te same nazwy i nie zawsze wspólne nazwy oznaczają tę samą potrawę ale na 100% mogę powiedzieć, że pyszności arabskich w kuchni tureckiej i pyszności tureckich w kuchni arabskiej jest naprawdę mnóstwo.
Faszerowane karczochy. Enginar dolmasi. |
Podróż po orientalnych smakach kuchni tereckiej zaczniemy od faszerowanych karczochów. Danie tak naprawdę wspólne dla kuchni wielu narodów ale również dla kuchni arabskiej. Moja potrawa jest wersją bez mięsa z zieleniną, oliwą z oliwek i dużą ilościa przypraw.
Faszerowane karczochy. Enginar dolmasi.
- 4 karczochy
- szklanka ryżu
- cebula
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- czubata łyżeczka pasty pomidorowej
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (yeni bahar)
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Karczochy myjemy i odrywamy dolne zniszczony "listki". Do miski wsypujemy ryż, myjemy go dokładnie, dodajemy drobno posiekaną zieleninę, cebulę, oliwę z oliwek, pastę pomidorową i przyprawy. wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy karczochy rozchylając listki i wkładając farsz między nie. Karczochy wkładamy do garnka wlewamy szklankę wody lekko solimy i gotujemy do momentu aż ryż napęcznieje. Przed podaniem karczochy lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Karczochy |
mam na to ochotę, nie znam "enginarów"
OdpowiedzUsuńjaki mają smak? podobne do czego?
Maja bardzo lagodny smak ale nie umiem go do niczego porownac.
Usuń