Humus z karczocha |
Kolejna turecka potrawa pochodząca z kuchni arabskiej. Humus, bez względu z jakim dodatkiem został przygotowany zawsze dobrze smakuje. U nas ta potrawa świetnie sprawdzają się na śniadanie do białego pieczywa lub jako przekąska na drugie śniadanie: humusem smaruję lawasz i układam na nim dowolna zieleninę i słodkie pomidory. Koniecznie spróbujcie. Po prostu pycha.
Muszę dodać iż w wielu tureckich restauracjach znajdziecie humus pod nazwa ezme na przykład fasulye ezmesi to humus z fasoli, bakla ezmesi to humus z bobu itp. Oczywiście oryginalny humus z ciecierzycy nazywany jest humusem nie ezme.
Humus przygotowałam w ramach V Festiwalu Kuchni Arabskiej.
Humus z karczocha
- 3 serca karczocha
- pół szklanki ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- łyżka wody, przegotowanej i ostudzonej
- słodka lub ostra papryka (ja dodałam ostrą paprykę pul biber)
- 1/4 łyżeczki kuminu
Karczochy gotujemy na parze, studzimy i kroimy na części. Wkładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Jeśli lubimy humus w rzadszej postaci niż mój, możemy dodać jeszcze więcej przegotowane ostudzonej wody.
Humus z karczocha |
czuję się zaintrygowana :)
OdpowiedzUsuńOrientujesz się gdzie w Polsce można dostać pastę tahini
OdpowiedzUsuńWiem ze jest na arabskie.pl byc moze w Piotrze i Pawle albo innych wiekszych marketach tez bedzie.
UsuńSuper! Popularyzujmy karczochy, bo u nas tak rzadko wykorzystuje się je w kuchni! ;-) Kiedy kupujesz karczochy, jak sprawdzasz, które są najlepsze? Metoda: ciężka głowa i wąskie listki, które piszczą, gdy przyciśnie się je do siebie. Czy masz jakiś swój sposób?
OdpowiedzUsuńNie mam metody na kupowanie karczochów. Sezon zaczyna się w końcu maja pierwsze karczochy zawsze są świeże i nadają się do wszystkiego. Później kupuje już obrane serca. Rzadko robię całe karczochy więc wole kupić już obrane.
UsuńCenna uwaga. ;-)
Usuń