Prawdopodobnie wielu z Was zna lub przynajmniej słyszało o kuchni tatarskiej. Ja kuchnię tę znam od dzieciństwa, na niej się wychowałam. Najbardziej popularne potrawy kuchni tatarskiej to kołduny i pieróg z mięsem. Dziś jednak chcę przedstawić mniej znane ale równie smaczne kartoflaniki. Wersja bez mięsa pasuje w sam raz na letni obiad. Przepis pochodzi z mego rodzinnego domu.
Tatarskie katoflaniki
ciasto jak na pierogi
mąka
woda
jajko
sól
farsz
4 ugotowane ziemniaki
3 jajka na twardo
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
masło
ostra papryka pul biber (opcjonalnie)
Jajka i ziemniaki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce warzywnej. Zieleninę drobno siekamy, wszystko doprawiamy do smaku lekko polewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
Kartoflaniki - patatesli tatar mantısı
Türk ailem ve arkadaşlarım mantılarımızın etli versyonu bilirler. Bu patatesli
versyonu hiç yapmadım ama Izmır'e dönünce mutlaka yaparım. Tam yaz yemeğidir.
hamur
un
yumurta
su
tuz
iç harcı
4 haşlanmış patates
3 haşlanmış yumurta
bırkaç dal maydanoz
bırkaç dal dereotu
tuz
karabıber
eritilmiş tereyağ
pul bıber
Hamuru mantı hamuru kıvamında olması gerekç Iç malzemelerı küçük küçük doğrar ya da büyük rendede rendeleyebilirsiniz. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyınız. Baharatları ve 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ ekleyin ve karıştırın. Hamuru açın ve çay bardağı yardımıyla kesın. Her parçaya harç koyun hamuru kpatın ve şekil verin. Kaynar tuzlu suda 10 - 15 dakika haşlayın. Üstüne tereyağ döküp servis yapın.
Ojjj totalnie moje smaki :) Notuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńmniammmm...wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńAle świetne:-) Zrobię, zrobię...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńSuper ten przepis. Nidgy w zyciu nie jadlam pierogow z jajkiem! Jestem zachwycona.pozdrowienia
OdpowiedzUsuńPrzeglądam te przepisy i czuję, jak mi się w żołądku kotłuje. Kuchnia jest ewidentnie w moim guście. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i naprawdę są pyszne.Wielkie dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pozwolisz, że skorzystam i wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZasyłam serdeczności.
Bylam w Kruszynianach i oczywiscie probowalam wszystkiego: pyszne jedzenie, mila obsluga. Oprocz innych atrakcji i ciekawych informacji okazja, zeby sprobowac egzotycznej kuchni.
OdpowiedzUsuń