poniedziałek, 16 czerwca 2014

Bakłażan kawior czyli uniwersalna potrawa do wszystkiego

Potrawę tę znam jeszcze z dzieciństwa. Przepis mam od mamy a ona o koleżanki Litwinki. W zależności od sposobu wykonania a raczej wielkości posiekanych warzyw potrawa może być sałatką, sosem do mięs lub makaronu czy pastą śniadaniową do chleba czy wędliny.
Bakłażany przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią i Malwiną
Potrawę przygotowałam będąc w Polsce w większości z polskich produktów


Bakłażan kawior

0,5kg bakłażana
0,5kg pomidorów
duża cebula
papryka czerwona mięsista
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól
pierz
oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Bakłażany i paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na oliwie smażymy cebulę i czosnek, dodajemy bakłażany i paprykę. Smażmy około 10-15 minut często mieszając. Pomidory miksujemy w blenderze lub kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do bakłażanów. Dusimy na średnim ogniu do wyparowania soku z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do gotowej już potrawy, dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno jako dodatek do dania głównego czy do pieczywa na śniadanie. Świetnie smakuje również jako sos to makaronu. Ja używałam tego rodzaju bakłażana jako sos do grilowanych kofte. Przepis na kofte z grila i sos jogurtowy haydari na blogu we środę.




6 komentarzy:

  1. Czy bakłażan musi trafic uprzednio do osolonej wody - by pozbyć się goryczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli potrawa zostanie zrobiona z bakłażana dostępnego w Polsce lub z bostan patlican w Turcji nie trzeba go moczyć gdyż ta odmiana nie ma goryczki.

      Usuń
  2. zrobilam dzisiaj po raz pierwszy. pycha! dziekuje za przepis :) bardzo ciekawy pomysl na baklazana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tutaj jest przepis http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2013/05/lavas-rodzaj-tureckiego-pieczywa.html

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...