Kontakt

Jeśli chciałbyś mnie o coś zapytać napisz: tureckie@interia.pl

17 komentarzy:

  1. Witaj, zainteresowałam się Twoim blogiem i stroną po kolejnych wakacjach w Turcjii. Byliśmy w Marmaris i było przepyszne jedzenie z warzyw głównie. No i ten bakłażan, na pewno z cebulą ale co jescze? W smaku słodkawe i pyszne. Czy to dżjuveć, który jest na Twojej strońie? Jedliśmy to codziennie na obiad i kolację przez dwa tygodnie i jedlibyśmy jeszcze, gdyby nie to, że trzeba było wrócić :) mam dwa fioletowe bakłażany bardzo czekam na przepis.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Dorota

    Wysłane z iPada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potraw z baklazana jest mnostwo i prawie do kazdej dodawana jest cebula wiec niestety nie pomoge. Musze znac wiecej szczegolow ale güveç z baklazanem czy musakka sa pyszne wiec warto ugotowac i sprobowac. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam bardzo sie ciesze ze trafilam na Pani strone. Uwielbiam dolma pod kazda postacią. Juz próbowałam na rozne sposoby i szukam inspiracji może Pani zna jeszcze inne przepisy ? Jak gotuje to zalezy mi na czasie szybko dobrze i smacznie. Szczególnie teraz jak mam mama córeczkę . Moja coreczka tez uwielbia tureckie smaki .Pozdrawiamy serdecznie i czekamy na więcej i więcej cudownych przepisów .

      Usuń
  2. Witam serdecznie.Przez przypadek trafilam na Pani bloga i....jestem oczarowana :). Zdjecia , ktore Pani wstawia zachecaja do natychmiastowego wyprobowania przepisow, ale nie mozna wziac sie do pracy, bo trzeba jeszcze przeczytac ten przepis i tamten i jeszcze ten....i tak siedze juz 4 godzine i chyba mam zagospodarowany czas do wieczora :). Dziekuje....bede tu zagladac i bede wyprobowywac Pani przepisy. Serdecznie pozdrawiam i zycze dobrych dni. Slazaczka z Australii.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam,2 lata temu robiłam z pigwy mombrelę,niestety nie pamiętam czyj to to był przepis,czy Pani wie coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to nie na moim blogu, nawet nie wiem co to jest mombrela.

      Usuń
  4. Obserwuje od pewnego czasu Pani blog.zainteresowanie wynika z ogladanych seriali w nadzej tv. Zauwazylam w nich cos dla mnie dziwnego lub inaczej ciekawego. Chcialabym sie Pani zapytac dlaczego na jednych krew i alkohol sa pokazane jako zamglone ( zamazane) i towary rowniez. Czy to zalezy od regionow Turcjii?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy oglada Pani seriale na tureckich kanalach? Nie wiem jak jest z krwia czy alkoholem ale wiem ze papierosy byly cenzurowane. Poczas emisji filmu wygladalo to w tez sposob ze aktorzy zamiast papierosa palili kwiatek :) Co do krwi i alkoholu byc moze zostaly wprowadzone nowe cenzury tego nie wiem. Niestety nie ogladam seriali z braku czasu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Czy moge prosic przepis na Borek z kurczakiem ? MKiedys maialam okazje posmakowac z w turcji na wakacjach .Nie wiem jak przyrzadzic kurzak chyba byl gotowany plus cebula . Bede wdzieczna za pomoc . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Bede czekac na przepis .:)

      Usuń
  7. Postaram się znaleźć przepis i przygotować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Od czasu do czasu podglądam Pani bloga, nie ukrywam, ze z wielkim zainteresowaniem.
    Kiedyś obiło mi się o uszy, że w Turcji robi się dżem morelowy "na słońcu". Wydrylowane morele miesza się z cukrem, umieszcza na metalowych tacach, a te wystawia się na pelne słońce. Tyle teoria, jak widać bardzo ogólna, dlatego też poszukuje szczególowego przepisu. Ile czego, jak długo, co i w jakiej kolejności?
    Czy jest Pani znana taka metoda i czy mogłaby Pani ją zamieścić na blogu.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej wersji nie znam, wiem ze gotuje sie morele przeciera przez sito, rozklada na tacach cienka warstwa i suszy na sloncu. W ten sposob powstaje pestil. Platy suszonych przetartych owocow. Podobnie robi sie sliwki, sok winogronowy i sok z morwy. Przecier pomidorowy i paprykowy tez sie suszy na sloncu. O dzemie nie slyszalam ale popytam, byc moze w innych regionach Turcji tak wlasnie robia.

      Usuń
    2. Wow, jeszcze bardziej roznieciła Pani moją ciekawość :) Czy mógłby powstać wpis o tych wspaniałościach? :)

      Usuń
    3. Tak, jak najbardziej mogę opisać tego typu naturalne słodycze. To świetny pomysł, tym bardziej, że bardzo je lubimy. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Witam serdecznie. Chciałabym zapytać. Przywiozłam sobie z Turcji sos z granatu. Do czego mogę go używać? Pozdrawiam Renata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. on jest bardzo dobry do salatek zamiast cytryny. Moja siostra dodaje rowniez do drinkow.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...