Na prośbę jednej z Czytelniczek przygotowałam klasyczną wersję tureckiej zupy z soczewicy zwanej süzme mercimek çorbası. Od zwykłej różni się tym że jest dokładnie zblenderowana i przecedzona przez sito. Podaję ją z sokiem z cytryny a wielbicielom ostrości polecam oczywiście pul biber. Pul biber można przesmażyć na maśle i polać zupę a jesli ktoś nie lubi masła może po prostu posypać zupę ostrą papryką.
Klasyczna turecka zupa z soczewicy
szklanka zółtej lub pomarańczowej soczewicy
ziemniak
marchewka
cebula
sól
cytryna
pul biber
4 szklanki wody
Soczewicę dokładnie myjemy, umyte, obrane i rozdrobnione warzywa i soczewicę wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dokładnie blenderujemy i jeśli nie jestesmy pewni że nie ma w niej widocznych kawałeczków warzyw możemy dodatkowo przetrzeć przez sito o drobnych otworach. Zupę podajemy z sokiem z cytryny i papryką pul biber.
Nam kilka wskazówek dla osób poczatkujących. Jesli macie szybkowar polecam ugotowanie tej zupy w szybkowarze, wystarczy gotować 5-7 minut od zamknięcia odpływu pary.
Jesli okaże się że zupa jest za gęsta proponuję dodać wrzatek i dokładnie wymieszać doprowadzając do wrzenia. jesli okaże sie że Państwa zupa wyszła za rzadka wystarczy zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę.
Dziekuje za ten przepis. Moj maz uwielbia ta zupe w jednej z lokant po sasiedzku. Czasem chodzimy tam tylko na nia bo jest pyszna. Zrobilam z Twojego przepisu i minimalnie czegos jej brakowalo do tamtej ale i tak maz zadowolony :) Pewnie maja sekretny skladnik :)
OdpowiedzUsuńczosnek
UsuńDobry komentarz, ale fakt, czosnek to zawsze sekretny składnik:) n.
UsuńPyszna, moja ulubiona. Zrobilam samodzielnie (dopiero po tak dlugim czasie) smakuje jak z tureckich lokant:-)
OdpowiedzUsuńczym poza pul biber przyprawić zupę? słyszałam, że można miętą?
OdpowiedzUsuńTak, zgadza sie mozna przyprawic mieta lekko usmazona na masle, trzeba uwazac by jej nie przypalic.
UsuńChodzi oczywiscie o miete suszona. Pozdrawiam
UsuńCzy soczewica może się popsuć? Ugotowałam właśnie tę zupę i tak jak kiedyś już ją robiłam i była pyszna, tak teraz czegoś mi tu brak i pomyślałam właśnie, że miałam soczewicę w woreczku (bez daty ważności), więc może jest już niedobra? Nie dodałam jeszcze cytryny i pul biber, ale tak mi się to krząta po głowie, że postanowiłam zapytać. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za super przepisy
OdpowiedzUsuńSoczewica raczej nie powinna sie popsuc, chyba ze byla zle przechowywana. W Turcji soczewica ma date waznosci 2 lata.
UsuńSok z cytryny jest waznym skladnikiem tej zupy, wiec byc moze bez niego jej smak byl taki jak byc powinien. Proporcje soczewicy do ilosci wody tez mogly byc nieodpowiednie. Pozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam tę zupę. Kiedyś jadłam ją w czasie wycieczki w Turcji i potem zaczęłam szukać przepisu w necie - w ten sposób trafiłam na Twojego bloga, z którego stale korzystam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, smak zupy za każdym razem wychodzi mi inny. Zauważyłam, że zależy to od soczewicy i od jej świeżości. Jeżeli soczewica jest stara, zupa smakuje jak grochowa, co mniej mi odpowiada. Pozdrawiam serdecznie. Beata