piątek, 19 września 2014

Sos śniadaniowy na zimę

Wiem,że się spóźniłam z przepisami na przetwory ale u nas w Turcji wciąż jeszcze ciepło więc jeśli macie wolną chwilkę polecam zrobienie pysznego sosu. Turcy tego typu sosy jedzą na śniadanie. Można go również wykorzystać do innych potraw typu makaron czy po prostu jako dodatek do mięsa. Nam smakuje na sniadanie z tureckim serem tulum peynir lub wędliną i domowym chlebem. Sos jest na bazie pomidorów i papryki więc zasmakuje każdemu.




Sos śniadaniowy na zimę

5kg pomidorów najlepiej lima
1kg zielonej papryki charleston lub innej słodkiej zielonej papryki
2 czerwone papryki kapya biberi lub inne słodkie czerwone papryki
szklanka oliwy
główka czosnku
szklanka octu winnego ( pół szklanki octu zwykłego)
3 łyżki soli kamiennej
2 łyżki cukru
pół pęczka natki pietruszki
dowolne ulubione prztyprawy

Pomidory obieramy ze skórki, uprzednio sparzyć. Rozdrabniamy i gotujemy aż zmiękną. Papryki i czosnek miksujemy blenderem i dodajemy do pomidorów gotujemy 15 minut dodajemu oliwę, ocet sól i cukier, mieszamy i gotujemy nadal. Na koniec dodajemy drobno posiekana natke pietruszki i dowolne przyprawy. Ja dodałam pul biber dla ostrości, miętę i tymianek. Gotujemy jeszcze 15 minut i gorące przelewamy do słoików. Zakręcamy i przewracamy do góry dnem.










2 komentarze:

  1. Jaki super sosik:) Na przetwory wcale nie jest jeszcze za późno, u nas papryka i pomidory wciąż w dobrej cenie. Dziś kupiłam warzywa na ajwar, ale może też zrobię trochę tego sosu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos robilam po raz pierwszy wiec nie wiedzialam co wyjdzie. Maz jest nim zachwycony mi rowniez smakuje wiec serdecznie polecam.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...