Płaski chleb z zahterem i dodatkami |
Sama już nie wiem co mam jeszcze opisać w temacie postu w miesiacu Ramazan więc przejdę do prezentacji dokumentalnej :) czyli zdjęć. Niestety żeby coś udokumentować trzeba w tym uczestniczyć. Biorąc pod uwagę to że Ramazan się dopiero zaczął udokumentowanie mam jeszcze przed sobą, dlatego proszę o cierpliwość. Przyszły tydzień będę miała dość zabiegany, wybieram się do Ankary. Może tam uda mi się sfotografować coś ciekawego.
Moje menu na kolejny dzień:
Iftar: Tarhana
Kompot z moreli
Kompot z morelami |
Przed i po poście należy przyjmować dużo płynów. Dlatego też w Ramaznie pije się dużo tradycyjnych kompotóe i szerberów. Z czasem na blogu pojawią się przepisy na kolejne przepyszne napoje a dziś proponuję kompot z morelami.
Kompot z morelami
- 0,5kg moreli
- 2 litry wody
- pół szklanki cukry (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)
- sok z połowy cytryny
- 2 laski cynamonu
Wodę z cukrem, cynamonem i sokiem z cyrtyny gotujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy wypestkowane i pokrojone w półkiężyce morle. Gotujemy 15 minut. Przed podaniem należy schłodzić.
Kompot z morelami |
Kompot z morelami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz