Tarator ze szpinakiem |
Czy zauważyliście, że zaszalałam i codziennie publikuję nowy post? Jeśli jeszcze tego nie zauważyliście to wiedzcie, że tak będzie do końca Ramazanu. Co to jest Ramazan? Już spieszę z wyjaśnieniami iż Ramazan to nazwa jednego z miesięcy w muzułmańskim kalendarzu. Dodatkowo Ramazn to miesiąc muzułmańskiego postu. Religijni Muzułmanie poszczą od świtu do zachodu słońca.
Większość Turków to Muzułmanie i jeśli nawet nie są zbyt religijni post traktują jak turecką tradycję. Miesiąc ten jest szczególnie przez nich celebrowany i wiekszość Turków pości nie zważając na stan zdrowia, czy możliwości organizmu.
Więcej o zywczajach, nakazach, zakazach i o wszystkim innym co się wiąże z postem w Turcji będę pisała w następnych postach. Chce zaznaczyć, iż moje opisy Ramazanowych zwyczajów będą pod kątem kultury tureckiej a nie Islamu więc z pewnością opisane zwyczaje będą się różniły od tych z krajów arabskich. Nie możemy zapomnieć iż islam w każdym kraju, który go przyjął przeplata się z wierzeniami i kulturą danego kraju sprzed islamu.
Ze względu na to iż część moich Czytelników to Muzułmanie lub osoby z nimi związane, postanowiłam, że codziennie przez cały miesiąc postu będę publikowała przykłady śniadań jedzonych przed rozpoczęciem postu czyli sahur i kolacji po całodniowym poście czyli iftar.
Mam nadziej iż takie iftarowe i sahurowe menu przydadzą się Wam.
Ależ się rozpisałam a tu tarator czeka. Dziś mam dla Was typowo letnią przystawkę. Świetny dodatek do obiadu lub grilowanych mięs. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Polecam.
Tarator przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku.
Tarator ze szpinakiem |
Tarator ze szpinakiem
- 300g szpinaku świeżego lub mrożonego
- szklanka jogurtu typu grecki w Turcji używam süzme
- duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- ostra papryka pul biber (opcjonalnie)
Szpinak myjemy, i lekko rozdrabniamy w blenderze. Do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się szpinak mrożony. Jeśli używamy świeży szpinak możemy go równie dobrze drobno posiekać. Pamiętajmy że szpinak nie ma być papką. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szpinak i smażymy go do czasu aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszmy ze zmiażdżonym czosnkiem solą i odrobiną ostrej papryki pul biber. Do jogurtu dodajemy zimny szpinak i dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy polać oliwą z oliwek i lekko oprószyć ostrą lub słodką papryką w proszku lub w płatkach.
szpinak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz