piątek, 12 czerwca 2015

Tarator ze szpinakiem


szpinak, czosnek, jogurt,
Tarator ze szpinakiem


Czy zauważyliście, że zaszalałam i codziennie publikuję nowy post? Jeśli jeszcze tego nie zauważyliście to wiedzcie, że tak będzie do końca Ramazanu. Co to jest Ramazan? Już spieszę z wyjaśnieniami iż Ramazan to nazwa jednego z miesięcy w muzułmańskim kalendarzu. Dodatkowo Ramazn to miesiąc muzułmańskiego postu. Religijni Muzułmanie poszczą od świtu do zachodu słońca. 





Większość Turków to Muzułmanie i jeśli nawet nie są zbyt religijni post traktują jak turecką tradycję. Miesiąc ten jest szczególnie przez nich celebrowany i wiekszość Turków pości nie zważając na stan zdrowia, czy możliwości organizmu. 

Więcej o zywczajach, nakazach, zakazach i o wszystkim innym co się wiąże z postem w Turcji będę pisała w następnych postach. Chce zaznaczyć, iż moje opisy Ramazanowych zwyczajów będą pod kątem kultury tureckiej a nie Islamu więc z pewnością opisane zwyczaje będą się różniły od tych z krajów arabskich. Nie możemy zapomnieć iż islam w każdym kraju, który go przyjął przeplata się z wierzeniami i kulturą danego kraju sprzed islamu.

Ze względu na to iż część moich Czytelników to Muzułmanie lub osoby z nimi związane, postanowiłam, że codziennie przez cały miesiąc postu będę publikowała przykłady śniadań jedzonych przed rozpoczęciem postu czyli sahur i kolacji po całodniowym poście czyli iftar.

Mam nadziej iż takie iftarowe i sahurowe menu przydadzą się Wam.

Ależ się rozpisałam a tu tarator czeka. Dziś mam dla Was typowo letnią przystawkę. Świetny dodatek do obiadu lub grilowanych mięs. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Polecam.

Tarator przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku.



szpinak, czosnek, jogurt, oliwa z oliwek
Tarator ze szpinakiem

Tarator ze szpinakiem

  • 300g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • szklanka jogurtu typu grecki w Turcji używam süzme
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • ostra papryka pul biber (opcjonalnie)

Szpinak myjemy, i lekko rozdrabniamy w blenderze. Do tej potrawy bardzo dobrze nadaje się szpinak mrożony. Jeśli używamy świeży szpinak możemy go równie dobrze drobno posiekać. Pamiętajmy że szpinak nie ma być papką. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szpinak i smażymy go do czasu aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. 

W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy. Jogurt mieszmy ze zmiażdżonym czosnkiem solą i odrobiną ostrej papryki pul biber. Do jogurtu dodajemy zimny szpinak i dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy polać oliwą z oliwek i lekko oprószyć ostrą lub słodką papryką w proszku lub w płatkach.


szpinak


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...