Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem |
Wróciłam z Ankary i od razu zabieram się do pracy. Dzis mam dla Was dwa menu. To jest zaległe z wczoraj a o godzinie 19 czasu polskiego opublikuję nowe piątkowe menu. W nowym poście postaram się opisać moją podróż do Ankary.
Sahur: simit + tureckie śniadanie u mnie wersja pełnoziarnista jednak wystarczy dodać zwykłą pszenną mąkę by zrobić te oryginalne
Iftar: Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem |
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
- pół szklanki zielonej soczewicy
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 szklanki grubego bulguru
- mały ziemniak
- pół szklanki makaronu wstążki
- sól
- 2 łyżki suszonej bazylii
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, dodajemy umytą soczewicę i kaszę bulgur, pastę pomidorową i smażymy aż pasta zacznie pachnieć. Dolewamy 6 szklanek wody i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ziemniak i makaron. Przyprawiamy bazylią, papryką i solą, gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy gdy lekko ostygnie.
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz