piątek, 26 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 9

 Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem

Wróciłam z Ankary i od razu zabieram się do pracy. Dzis mam dla Was dwa menu. To jest zaległe z wczoraj a o godzinie 19 czasu polskiego opublikuję nowe piątkowe menu. W nowym poście postaram się opisać moją podróż do Ankary.




Sahur: simit + tureckie śniadanie u mnie wersja pełnoziarnista jednak wystarczy dodać zwykłą pszenną mąkę by zrobić te oryginalne
Iftar: Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
         Turecki chłodnik


 Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem

Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki grubego bulguru
  • mały ziemniak
  • pół szklanki makaronu wstążki
  • sól
  • 2 łyżki suszonej bazylii
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, dodajemy umytą soczewicę i kaszę bulgur, pastę pomidorową i smażymy aż pasta zacznie pachnieć. Dolewamy 6 szklanek wody i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ziemniak i makaron. Przyprawiamy bazylią, papryką i solą, gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy gdy lekko ostygnie.


 Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem
Zupa z zielonej soczewicy z bazylią i makaronem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...