Placki z cukinii |
Mam dla Was kolejne danie, które przygotowałam na V Festiwal kuchni arabskiej. Placki z cukinii z pewnością znacie z kuchni tureckiej pod nazwą mücver. Ja również je dobrze znam i bardzo lubię. Skoro więc bardzo podobny przepis znalazłam w kuchni libańskiej postanowiłam go wypróbować. Korzystałam z TEGO przepisu.
Placki zrobiłam z myślą o dziciach, miała to być propozycja na obiad i oczywiście była ale nie tylko na obiad ale i na kolację. córki tak bardzo zachwalały placki, że mąż zażyczył je sobie na iftarową kolację. Co było robić dorobiłam porcyjkę. Zachwalania nie było końca, puszyste, aromatyczne, przepyszne, ach i och jedzono aż się uszy trzęsły.
Jeśli lubicie takie warzywne cuda koniecznie spróbujcie. Oj warto :)
Placki z cukinii
- 3 jajka
- mały zabek czosnku
- dymka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka mięty
- 1,5 szklanki startej na tarce cukinii
- 2 łyzki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyzeczki kolendry w proszku
- 1/4 łyzeczki kuminu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia przyprawami i solą. Jajka ubijamy lekko trzepaczka i dodajemy mieszanke mąki, dokładnie mieszamy. Dodajemy cukinię wymieszana z drobniutko posiekana dymka i zieleniną i zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i na dobrze rozgrzany olej nakładamy łyżką ciasto, smażymy z obu stron po kilka minut. Placki muszą byc dobrze zarumienione. Podajemy gorace z sosem jogurtowo czosnkowym i pomidorami koktajlowymi.
Placki z cukinii |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz