Kolejny dzień postu i kolejne menu. Niestety z braku internetu nie napiszę zbyt wiele i na dodatek bez polskiej czcionki.
Menu na dziś:
Sahur: Kabak kayganası
Iftar: Zupa z
soczewicy z grzankami
Zupa z soczewicy z grzankami
- szklanka pomarańczowej soczewicy
- cebula
- marchew
- cukinia
- ząbek czosnku
- łyżka ryżu
- łyżka masła
- łyżeczka mięty suszonej
- łyżka pasty pomidorowej
- sól
- drobno pokrojone grzanki
Soczewicę i ryż myjemy, warzywa rozdrabniamy i zalewamy wodą, gotujemy aż zmiękną, rozdrabniamy blenderem. W małym garnuszku roztapiamy masło i na nim smażymy pastę pomidorową aż zacznie pachnieć. Dodajemy suszoną mietę i zdejmujemy z ognia. Sos pomidorowy dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Solimy. Podajemy z grzankami.
Mam dwa pytania. Pierwsze: czy mięta może być świeża. Drugie: powiedz coś więcej o paście pomidorowej. W polskich warunkach to tylko pomidor na patelnię i redukować płyn? Czy raczej coś innego?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam. Agata.
Jeśli dodasz świeżej mięty nie trzeba jej smażyć i będzie trochę inny aromat ale myslę że można zamienić suszoną na świeżą. Co do pasty pomidorowej, dobrej jakości koncentrat pomidorowy też się nada.
UsuńPozdrawiam
dziękuję :-)
Usuń