Salatka z arabskim serem sürk |
Wczorajsza
cisza na blogu związana była z brakiem dostępu do internetu. Mam nadzieję , że
więcej takich przerw nie będzie. Pech to pech. Odcięto mi internet własnie
wtedy kiedy zależało mi na opublikowaniu kilku ostatnich przepisów do V
Festiwalu kuchni arabskiej. Niestety nie udało się dziś będzie ostatni przepis
na sałatkę z arabskim serem sürk. Jest to specjalny ser przygotowywany jedynie
w Antakyi. Podobno można go również przygotować w domu niestety jeszcze tego
nie robiłam więc podam Wam przepis na sałatkę z gotowego sera.
Będąc w
Ankarze trafiłam na sklep z produktami z Antakyi. Nie mogłam przejść obok niego
obojętnie, weszłam i oczywiście zrobiłam zakupy. Ser sürk dwie główki,
specjalna pasta paprykowa, foremka do ciasteczek z nadzieniem daktylowym lub
orzechowym ma’mul zwanych również z turecka kerebiç a wszystko po to by
zaprezentować Wam jak najwięcej dań wspólnych dla obu kuchni arabskiej i
tureckiej.
Podsumowując akcję zorganizowaną przez Malwinę z bloga Filozofia Smaku mogę
stwierdzić że autorka ogromnie zmobilizowała mnie do pracy. Tak jak w zeszłym
roku z wielkim dystansem podchodziłam do propozycji wzięcia udziału w festiwalu
gdyż nie miałam zbyt wielkiego pojęcia co mogłabym ugotować, tak w tym roku
zabrakło mi czasu na ugotowanie wszystkiego tego co sobie zaplanowałam. Przez
rok nauczyłam się wiele o obu kuchniach, poznałam je lepiej i zdałam sobie
sprawę że jednym z „najsmaczniejszych” regionów Turcji jest właśnie region
zamieszkały przez mniejszośc arabską czyli Antakya. Gdybyście trafili w tamte
strony koniecznie spróbujcie pyszności tam serwowanych, nie pożałujecie!!!
Menu na dzisiejszy dzień:
Sahur: Sałatka
z arabskim serem sürk
Iftar: Manty
Salatka z arabskim serem sürk |
Sałatka z arabskim serem sürk
- 2 pomidory
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- pół cebuli
- pół pęczka nati pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ser arabski sürk
Pomidory kroimy w średniej wielkości kawałki, cebulę i
papryki w półtalarki, pietruszke drobno siekamy, Wszystkie składniki mieszamy,
polewamy oliwą i skrapamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy pokruszonym
arabskim serem sürk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz