wtorek, 16 czerwca 2015

Wołowina z warzywami

Wołowina i warzywa
Wołowina z warzywami

Kolejny przepis tym razem z kuchni arabskiej. Jakby nie patrzeć w południwo wschodniej części Turcji mniejszość arabska bardzo pozytywnie wpisała się w kulinarną historię Turcji. Sporo popularnych w Turcji przysmaków ma swoje korzenie właśnie w kuchni arabskiej. Dziś jednak chciałam opowiedzieć Wam o potrawieö która ma swój turecki odpowiednik. Wielbiciele kuchni tunezyjskiej znają z pewnością tagin potrawę bardzo często podawaną z kuskusem. Nazwa potrawy pochodzi od nazwy naczynia, w którym jest gotowana. Tagin to rodzaj glinianego garnka z pokrywką w kształcie stożka. Mięso i warzywa są w takim garnku ułożone w specjalny sposób na dnie jest mięso na górze warzywa które gotyją się jakby na parze.



Osoby mieszkajace w Turcji z pewnością znają güveç turecki gliniany garnek, w którym Turczynki gotują przeróżne przysmaki. Garnek wygląda zupełnie inaczej jednak zasada gotowania jest podobna. 

Dziś proponuję więc potrawę która równie dobrze mogłaby być tureckim güveç jak i arabskim tagin.

Potrawę przygotowałam w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej.

Wołowina iwarzywa
Wołowina z warzywami

Wołowina z warzywami
  • 500g miękkiej wołowiny
  • 2 duże cebule
  • zielona papryka (dałam dwa charleston biber)
  • czerwona papryka (dałam 2 kapya biberi)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchew lub 2 małe
  • duża cukinia lub dwie małe
  • szklanka gotowane ciecierzycy (może być z puszki)
  • kumin
  • mielone ziele angielskie
  • cynamon
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
Wołowinę kroimy w cienkie paski lub w kostkę i marynujemy w marynacie z oliwy z oliwek z dodatkiem octu winnego i rozmarynu. Wstawiamy mięso wymieszane z marynatą na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy gliniany garnek, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w póltalarki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy zmiażdzony czosnek i smażymy około minuty, następnie dodajemy mięso i smażymy aż większość wody wyparuje. Dodajemy paste pomidorową i smażymy dalej ąż pasta zacznie pachnąć. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy, smażymy jeszcze minutę lub dwie i zalewamy potrawę szklanką wrzącej wody. W zalezności od wielkości garnka, wrzatku możemy potrzebować więcej lub mniej. Mięso dokładnie mieszamy następnie na mięso układamy warzywa pokrojone w dość grube słupki, układamy je tak by tworzyły mały stożek w ten sposób gotują sie na parze powstałej podczas gotowania się mięsa.  Przykrywamy garnek i gotujemy potrawę na minimalnym ogniu około 30 minut. Po 15 minutach wyłaczamy ogień gdyż glina ma to do siebie, że długo utrzymuje ciepło więc potrawa będzie się wciąż gotowała. Wołowinę z warzywami podajemy z kaszą bulgur lub kuskusem. Jak kto woli. 



Wołowina i warzywa
Wołowina z warzywami




V Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze:

  1. Pycha! A czy możesz pokazać, jak wygląda taki turecki garnek?
    Ola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2014/10/tureckie-gliniane-naczynia.html

      Usuń
    2. jakie piękne!!! jestem chora!!!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...