Wołowina z warzywami |
Kolejny przepis tym razem z kuchni arabskiej. Jakby nie patrzeć w południwo wschodniej części Turcji mniejszość arabska bardzo pozytywnie wpisała się w kulinarną historię Turcji. Sporo popularnych w Turcji przysmaków ma swoje korzenie właśnie w kuchni arabskiej. Dziś jednak chciałam opowiedzieć Wam o potrawieö która ma swój turecki odpowiednik. Wielbiciele kuchni tunezyjskiej znają z pewnością tagin potrawę bardzo często podawaną z kuskusem. Nazwa potrawy pochodzi od nazwy naczynia, w którym jest gotowana. Tagin to rodzaj glinianego garnka z pokrywką w kształcie stożka. Mięso i warzywa są w takim garnku ułożone w specjalny sposób na dnie jest mięso na górze warzywa które gotyją się jakby na parze.
Osoby mieszkajace w Turcji z pewnością znają güveç turecki gliniany garnek, w którym Turczynki gotują przeróżne przysmaki. Garnek wygląda zupełnie inaczej jednak zasada gotowania jest podobna.
Dziś proponuję więc potrawę która równie dobrze mogłaby być tureckim güveç jak i arabskim tagin.
Wołowina z warzywami
- 500g miękkiej wołowiny
- 2 duże cebule
- zielona papryka (dałam dwa charleston biber)
- czerwona papryka (dałam 2 kapya biberi)
- 2 ząbki czosnku
- duża marchew lub 2 małe
- duża cukinia lub dwie małe
- szklanka gotowane ciecierzycy (może być z puszki)
- kumin
- mielone ziele angielskie
- cynamon
- łyżeczka pasty pomidorowej
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
Wołowinę kroimy w cienkie paski lub w kostkę i marynujemy w marynacie z oliwy z oliwek z dodatkiem octu winnego i rozmarynu. Wstawiamy mięso wymieszane z marynatą na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy gliniany garnek, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w póltalarki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy zmiażdzony czosnek i smażymy około minuty, następnie dodajemy mięso i smażymy aż większość wody wyparuje. Dodajemy paste pomidorową i smażymy dalej ąż pasta zacznie pachnąć. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy, smażymy jeszcze minutę lub dwie i zalewamy potrawę szklanką wrzącej wody. W zalezności od wielkości garnka, wrzatku możemy potrzebować więcej lub mniej. Mięso dokładnie mieszamy następnie na mięso układamy warzywa pokrojone w dość grube słupki, układamy je tak by tworzyły mały stożek w ten sposób gotują sie na parze powstałej podczas gotowania się mięsa. Przykrywamy garnek i gotujemy potrawę na minimalnym ogniu około 30 minut. Po 15 minutach wyłaczamy ogień gdyż glina ma to do siebie, że długo utrzymuje ciepło więc potrawa będzie się wciąż gotowała. Wołowinę z warzywami podajemy z kaszą bulgur lub kuskusem. Jak kto woli.
Wołowina z warzywami |
Pycha! A czy możesz pokazać, jak wygląda taki turecki garnek?
OdpowiedzUsuńOla :)
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2014/10/tureckie-gliniane-naczynia.html
Usuńjakie piękne!!! jestem chora!!!
Usuń