niedziela, 28 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 12


Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana. Fırında sütlaç
Fırında sütlaç


Już prawie półmetek a ja się czuję jakby post dopiero co się zaczął. Bałam się, że nie dam rady ułożyć menu na całe 30 dni, że nie wystarczy mi przepisów a tu widzę, że czasem uda mi się nawet opublikować coś poza menu. Jak się człowiek postara to da się zrobić wszystko :)

Dzisiejsze menu:

Sahur: Sigara böreği - cygara

Iftar: Zupa weselna z kotlecikami
          Musakka z bakłażana
          Sałatka z pszenicą i papryką
          Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana. Fırında sütlaç





Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana
  • 1/4 szklanki ryżu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3łyżki mąki ziemniaczanej (ja dodałam buğday nişastası)
  • pół szklanki cukru
  • litr mleka + pół szklanki
  • szklanka wody
  • 2 laska cynamonu
Ryż myjemy i gotujemy w szklance wody. Gdy napęcznieje dolewamy litr mleka i dosypujemy cukier i laskę cynamonu. Mieszamy i stawiamy na gaz. Od czasu do czasu mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy mąki z mlekiem i dolewamy do gotujacego się mleka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ciśgle mieszając jeszcze 5 minut. Gorący deser przelewamy do żaroodpornych miseczek. W oryginale są to małe gliniane miseczki niestety ja takich nie posiadam więc przelałam do foremek do tartaletek. Do głebokiej formy wstawiamy miseczki z deserem, na dno formy wlewamy wodę i wstawiamy formę na najwyższą półkę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Sütlaç będzie gotowy gdy się zapiecze na brązowy kolor. Deser studzimy i chłodzimy w lodówce. Podajemy na zimno.


Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana. Fırında sütlaç
Fırında sütlaç








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...