Fırında sütlaç |
Dzisiejsze menu:
Sahur: Sigara böreği - cygara
Iftar: Zupa weselna z kotlecikami
Musakka z bakłażana
Sałatka z pszenicą i papryką
Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana. Fırında sütlaç
Turecki budyń ryżowy wersja zapiekana
- 1/4 szklanki ryżu
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3łyżki mąki ziemniaczanej (ja dodałam buğday nişastası)
- pół szklanki cukru
- litr mleka + pół szklanki
- szklanka wody
- 2 laska cynamonu
Ryż myjemy i gotujemy w szklance wody. Gdy napęcznieje dolewamy litr mleka i dosypujemy cukier i laskę cynamonu. Mieszamy i stawiamy na gaz. Od czasu do czasu mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy mąki z mlekiem i dolewamy do gotujacego się mleka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ciśgle mieszając jeszcze 5 minut. Gorący deser przelewamy do żaroodpornych miseczek. W oryginale są to małe gliniane miseczki niestety ja takich nie posiadam więc przelałam do foremek do tartaletek. Do głebokiej formy wstawiamy miseczki z deserem, na dno formy wlewamy wodę i wstawiamy formę na najwyższą półkę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Sütlaç będzie gotowy gdy się zapiecze na brązowy kolor. Deser studzimy i chłodzimy w lodówce. Podajemy na zimno.
Fırında sütlaç |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz