Imam bayıldı w tłumaczeniu znaczy omdlały imam. Klasyczna turecka potrawa z bakłażana. Nim jednak podam przepis wyjaśnię skąd ta nazwa. Opowieści jest sporo ale najsłynniejsza to taka iż podczas wojny gdy nie było nic do jedzenia jeden z imamów, który żył bardzo biednie i oszczędzał na jedzeniu zemdlał gdy zobaczył, że żona ugotowała na obiad bakłażana z warzywami a wszystkie zapasy rozdała biednym.
Według mnie jest to danie idealne na upały, lekkie ale sycące i co najważniejsze bomba smaków i aromatów w nim "zamkniętych" sprawie że można je jeść, jeść, jeść i nigdy się nie znudzi.
Imam bayıldı
Według mnie jest to danie idealne na upały, lekkie ale sycące i co najważniejsze bomba smaków i aromatów w nim "zamkniętych" sprawie że można je jeść, jeść, jeść i nigdy się nie znudzi.
2 średniej wielkości bakłażany (osobom mieszkającym w Turcji polecam bostan palıcan)
cebula (ja dałam szczypior)
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 średnie pomidory
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pęczek natki pitruszki ( nie miałam więc dodałam koperek, też pasował)
oliwa z oliwek
tymianek
kumin
sól
pieprz
Bakłażana kroimy na pół wydrążamy, (wyjętego miąższu nie wyrzucamy) solimy i odkładamy na 10-15 minut by bakłażan wypuścił gorzki sok. Wyjęty miąższ wkładamy do osolonej wody i również odstawiamy na 10 -15 minut W tym czasie przygotowujemy farsz. Warzywa kroimy w drobną kostkę na koniec kroimy miąższ (wystarczy połowa). Wszystkie warzywa mieszamy doprawiamy, dodajemy również drobno posiekana pietruszkę, (część zostawiamy do posypania gotowej potrawy) oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy warzywami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie. Ja piekłam około godziny. Przed podaniem posypujemy drobno posiekana natka pietruszki.
Według kanonów tureckiej kuchni do każdej potrawy z bakłażana najlepiej pasuje turecki chłodnik. Przepis jest tu.
Imam bayıldı Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri. Benim yaptığım, hafıf ama lezzeti kaybetmeyen bir versyonudur. Size de tavsiye ederim.
2 orta boy bostan palıcan
kuru soğan
2 tane sivri biber
3 tane domates
maydanoz
3 diş sarımsak
kımyon
kekik
salça
tuz
karabiber
zeytinyağ
Patlıcanları ortadan kesip içi çıkartıyoruz, hem iç hem dış tuzlu suda bekletıyoruz. Kalan malzemeleri küçük küçük doğrayıp karıştırıyoruz. Patlıcanın içinin yarısı da doğrayıp ekliyoruz. Baharatlayıp, salçayı ve zeytinyağı katıp iyice karıştırıyoruz. Patlıcanları iç ve dış tarafı zeytinyağla yağlıyoruz iç dolduruyoruz ve fırın kabına koyup 180 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz. İsterseniz fırın tepsinin dibine biraz su koyabilirsiniz.
Cudowny, chyba zrobię dziś bo mam wszystkie składniki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńWlasnie dzisiaj zrobilam to na obiad, przepyszne, nawet moj trzyletni syn zjadl ze smakiem! Pachnie cudownie i smakuje wspaniale! Dziekuje.
OdpowiedzUsuńfajny przepis. szkoda ze nie moge dodac do kolekcji na pinterest :(
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam. Przepis jest udany chociaż dla mnie było to bardzo chude/dietetyczne danie. Wolę bakłażana faszerowanego mięsem.
OdpowiedzUsuńA czy można do farszu dodać jeszcze pokrojony sucuk? Dziś wypróbuję ten przepis. Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńImam bayıldı to danie bez miesa wiec jesli robisz oryginalna wersje to bym nie dodawala ale jesli chcesz poeksperymentowac, dodaj. Jesli nie sprobujesz nie dowiesz sie czy taka wersja jest smaczna.
UsuńPrzepis fantastyczny. :-) Zrobiłam dwie wersje oryginalną i "podróbke", gdzie dodałam sucuk. Obydwie były bardzo smaczne. Wersja bogata w sucuk była nieco bardziej "treściwa", co podpasowało mojemu narzeczonemu. Ja osobiście wolę lżejsze dania, dlatego też na pewno cześciej jadać będę wersję oryginalną.
Usuńps. Gratuluję wygrania konkursu! Głosowałam więc cieszę się, że głos nie poszedł na marne.
Pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę że smakowało i dziękuję bardzo za wsparcie w konkursie.
UsuńNie trzeba oberzyny przed nalozeniem farszu upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba gdyż warzywa tez dodajemy surowe. Jeśli nafaszerujemy upieczoną oberżynę surowymi warzywami bedzie pieczona powtórnie co wcale nie jest potrzebne. Jeśli nafaszerujemy surową oberżynę przy pieczeniu wchłonie ona oliwę i sok z warzyw i będzie dużo smaczniejsza. Jeśli jednak wolisz faszerować upieczoną oberżynę warzywa również należy usmażyć.
UsuńDziś zrobiłam, pyszny. Nadziałam pomidorami z puszki, cebulą i cukinią.
OdpowiedzUsuń