Wakacje, wakacjami a gotować trzeba :) Największym problemem z jakim borykam się tu w Polsce to fotografowanie. Często brak odpowiedniego światła czy miejsca więc przeważnie fotografuję "na żywca".
Dziś mam dla Was przepis na pyszną fasolkę szparagową. Smak mojego dzieciństwa lekko zmodyfikowany.
Taka fasolka jest świetnym dodatkiem do mięs lub sycącą przystawką.
Jeśli jednak wolicie orientalne smaki polecam ten przepis na fasolkę na sposób turecki.
Fasolka szparagowa na polską nutę
fasolka szparagowa
oliwa z oliwek
łyżeczka masła
bułka tarta
cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
Fasolkę należy odgotować. Cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie, lekko solimy. Przekładamy na talerz na tej samej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i przesmażamy na nim fasolkę posypujemy bułką tarta przesmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy smażoną cebulę, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i przesmażamy chwilę by się smaki połączyły. Lekko studzimy, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
łyżeczka masła
bułka tarta
cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
Fasolkę należy odgotować. Cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie, lekko solimy. Przekładamy na talerz na tej samej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i przesmażamy na nim fasolkę posypujemy bułką tarta przesmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy smażoną cebulę, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i przesmażamy chwilę by się smaki połączyły. Lekko studzimy, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Polonya usulü taze fasulye
taze fasulye (ince olan)
kuru soğan
zeytinyağ
1 tatlı kaşığı terayağı
tuz
karabiber
galeta unu
maydanoz
Fasulye haşlanacak. Tavada zeytinyağda ince doğranmış kuru soğanları pembeleşene kadar soteliyoruz. Soteledikten sonra soğanları bir tabağa alıp aynı tavada tereyağı eritiyoruz. Tereyağda fasulyeleri kavuruyoruz, üstüne biraz galeta unu serpip kavurmaya devam ediyoruz, pembeleşmiş olan soğanları tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırdıktan sonra birkaç dakika kavurmaya devam ediyoruz. Servis yapmadan önce ince kıyılmış maydanozları da üstüne serpiyoruz.
Bu şekilde yapılmış fasulye ya ızgaranın yanında ya da bir aperitif olarak servis edilmektedir.
Bardzo lubię taką fasolkę!
OdpowiedzUsuńi taka jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
OdpowiedzUsuńhttp://miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html