Dziecko chciało deser a ja nie miałam czasu na jego przygotowanie więc użyłam gotowych spodów tartaletek. W Turcji byłoby to niemożliwe, tam nie ma w sprzedaży tylu gotowców czy półproduktów do jakich mamy dostęp w Polsce. Czy to dobrze czy źle oceńcie sami ponieważ w niektórych sytuacjach półprodukty ratują nas ale wszyscy wiemy że najlepsze i najzdrowsze jest to co domowe.
Tartalerki z truskawkami
spód
150 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru pudru
jajko
sól
jajko
sól
Składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto następnie chłodzimy je w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na cienki placek, formujemy tartaletki napełniamy je fasolą i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni funkcja pieczenia góra - dól.
masa czekoladowa
350g serka mascarpone
tabliczka gorzkiej czekolady
truskawki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej mieszamy z serkiem. Wypełniamy tartaletki i ozdabiamy truskawkami. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Çilekli tartaletler
tart tabanı
150g un
50g soğuk tereyağı
50g pudra şekeri
yumurta
tuz
Malzemelerden hamur yapıyoruz onu buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz. Merdaneyle hamuru ince açıyouz, kalın olursa tartın tadı güzel olmaz. İçi kuru fasulye ile doldurup 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika cıvarı pişiriyoruz.
çikolatalı krema
350g mascarpone peynırı (labne olabılır ama tadı farklı olur)
bıtter çikolata
Çikolatalı eritip soğuttuktan sonra mascarpone peyniriyle karıştırıyoruz. Tartalet tabanlara kremayı doldurup çileklerle süslüyoruz. Birkaç saat buzdolabında dınlendiriyoruz.
Bardzo piękne tartaletki :) Mniam
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają, połączenie czekolady i truskawek:) mniam!
OdpowiedzUsuń