Dziecinnie proste ciasto budyniowe / Pudingli pasta |
Witajcie w 2017 roku. Mam nadzieję, że będzie on łaskawszy i uda mi się go prowadzić bez dłuższych przerw. Zimę mamy dość srogą jak na tureckie standardy więc trzeba sobie umilić siedzenie w domu odrobiną słodyczy.
Ciasto, które Wam dziś zaproponuję jest jak napisałam wyżej dziecinnie proste. Zrobiła je moja córka. Nie potrzebujemy go piec, wystarczą budyń i herbatniki, 2 godziny w lodówce i już można delektować się jego czekoladowym smakiem.
Dziecinnie proste ciasto budyniowe / Pudingli pasta
- litr mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1łyżka mąki ziemniaczanej, ja w Turcji dodałam buğday nişastası
- 2 łyżki kakao
- łyżka masła
- 50g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru
- wiórki kokosowe
- około 250g herbatników, w Turcji użyłam 1,5 dużej paczki petibör
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mąki, kakao, czekoladę i masło. Gotujemy bydyń, często mieszając. Na dnie formy o rozmiarach 16x28 układamy ciastka, polewamy budyniem i układamy następna warstwę cistek, polewamy budyniem i ponownie układamy cistka. Powtarzamy czynność do zakończenia budyniu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Kiedy ciasto wystygnie wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Dziecinnie proste ciasto budyniowe / Pudingli pasta |
Wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńSądząc po ilości mleka w stosunku do mąki, rozumiem, że budyń wychodzi rzadszy, niż z gotowców. Nie rozmoczy całkiem herbatników? I czy polewamy od razu po ugotowaniu, czy trzeba trochę odczekać?
OdpowiedzUsuńBudyń jest dość gęsty, zastyga wystarczająco by można go było pokroic co widać na zdjęciu. Ciastka oczywiście chrupkie nie są, mają zmięknąć.
UsuńDziękuję - w takim razie nie wypada nic innego, jak spróbować :D
Usuń