środa, 18 stycznia 2017

Tuzlu kurabiye / Tureckie słone ciasteczka

Tureckie słone ciasteczka
Tureckie słone ciasteczka

Mam dzisiaj dla Was typowe tureckie słone ciasteczka. Jeśli choć raz byliście w Turcji z pewnością próbowaliście tutejszego specjału o nazwie tuzlu kurabiye. W każdej cukierni jest oddzielna gablota a w niej powystawiane przeróżne ciastka - kurabiye. Część z nich jest na słodko a część na słono. Mi bardziej smakują te słone więc dzielę się dzisiaj z Wami przepisem.
Przepis pochodzi z pżdziernikowego numeru czasopisma Lokma z 2015 roku.


Tuzlu kurabiye / Tureckie słone ciasteczka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 165g roztopionego masła
  • kilka gałązek koperku
  • 0,5 szklanki startego parmezanu ja w Turcji użyłam tulum peynir
Wszystkie składniki mieszamy do połaczenia się i powstania kuli. Ciasto zawijamy w folię  wkładamy do lodówki na około godziny. Nastepnie po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy o wykrajamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy przez około 15-20 w nagrzanym do 180 stopni piekarnikiku. Ciasteczka maja się lekko zarumienić.


Tureckie słone ciasteczka
Tureckie słone ciasteczka

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...