Tureckie słone ciasteczka |
Mam dzisiaj dla Was typowe tureckie słone ciasteczka. Jeśli choć raz byliście w Turcji z pewnością próbowaliście tutejszego specjału o nazwie tuzlu kurabiye. W każdej cukierni jest oddzielna gablota a w niej powystawiane przeróżne ciastka - kurabiye. Część z nich jest na słodko a część na słono. Mi bardziej smakują te słone więc dzielę się dzisiaj z Wami przepisem.
Tuzlu kurabiye / Tureckie słone ciasteczka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 165g roztopionego masła
- kilka gałązek koperku
- 0,5 szklanki startego parmezanu ja w Turcji użyłam tulum peynir
Wszystkie składniki mieszamy do połaczenia się i powstania kuli. Ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na około godziny. Nastepnie po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy o wykrajamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy przez około 15-20 w nagrzanym do 180 stopni piekarnikiku. Ciasteczka maja się lekko zarumienić.
Mniam, uwielbiam tureckie przysmaki :D
OdpowiedzUsuń