poniedziałek, 16 stycznia 2017

Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Już za chwileczkę, już za momencik zaczną się u nas ferie. Córki wyjeżdżają do dziadków, odwiezie je tata, a ja będę miała tydzień odpoczynku w domu. Koleżanki już się zapowiedziały na babskie imprezki :) książki na samotne wieczory już przygotowane, gotować też nie muszę, zrobię sobie tydzień postu :) laba na całego a od 23 stycznia ja również wyruszam w drogę. Lecę do Stambułu odwiedzić koleżankę, a ze Stambułu wybiorę się do Duzce (jeszcze tam nie byłam).
Plany są, oby tylko udało się je zrealizować. Nie zdziwcie się jak będzie mnie mniej na blogu, choć postaram się by przepisy pojawiały się regularnie. Zapraszam Was na moją stronę FB " Turcja od kuchn'" tam będziecie mogli śledzić moje wojaże.

A dzisiaj zapraszam Was na pyszną zimową zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. Zapiekanka ta choć turecka nie jest, tu w Turcji jest klasyką. uwielbiają ją wszyscy a najczęściej podają ją w stołówkach, barach czy lokantach z domowym jedzeniem. Turczynki robią również wersję serową i warzywną. Wersję serową znajdziecie na moim blogu w najstarszych przepisach TU


Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

  •  pół opakowania makaronu rurki. W Turcji użyłam pół opakowania fırın makarna
  • 300g mięsa mielonego, można dodać więcej ale my lubimy kiedy jest mniej mięsa
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki dowolnego startego żółtego sera

Na początku gotujemy makaron, nie może być zbyt miękki. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż woda wyparuje. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy 


W garnku lub rondelku roztapiamy masło i dodajemy łyżkę mąki. Smażymy do czasu aż mąka zacznie pachnieć, uważamy by się nie przypaliła. Dolewamy zimne mleko, ciagle mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ciągle mieszajac doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy by sos lekko ostygł. Do ciepłego sosu wbijamy jajka i dodajemy szklankę startego sera, mieszamy do pałączenia się składników.
Makaron mieszamy z sosem beszamelowym i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Całość posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmujemy gdy zapiekanka będzie rumiana.



Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Fırında kıymalı makarna / Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

1 komentarz:

  1. We wtorki z racji godzin pracy często jemy zapiekanki. Dziś poniedziałek, składniki kupione a jutro będzie wtorkowa zapiekanka, tym razem w tureckiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...