Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym |
Dzisiaj mam dla Was przepis, który w końcu dczekał sie publikacji. Potrawa robiona jeszcz latem, co widać na zdjeciu. Na szczęście równie pysznie smakuje zarówno latem jak i zimą. Za dwa dni Sylwester więc dzisiejsze bułeczki będą moją propozycją przkąski na sylwestrowy wieczór. Można je podać zarówno na ciepło jak i na zimno dlatego jeśli nie macie czasu przygotować ich przed imprezą możecie zrobić to nawet dzień wczesniej. nadają sę również do podgrzania w piekarniku.
Będą świetną przeąską zarówno dla dzieci ja i dla dorosłych.
Bułęczki rzygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną, Chantel i Martynosią więc koniecznie zajrzyjcie do nich, z pewnością przygotowały coś pysznego.
Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym
- 300g mięsa mielonego
- cebula
- ząbek czosnku
- duży pomidor
- natka pietruszki
- oregano
- kmin rzymski
- mieone ziele agielskie
- 3,5 szklanki mąki
- jajko (białko do ciasta , żółtko do posmarowania)
- łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
- pół szklaki ciepłego mleka
- pół szklaki ciepłej wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół szklanki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru.
- czanuszka, sezam
Ciepłe mleko, wodę, sól, cukier, olej i jogurt mieszamy, dosypujey suche drożdże lub kruszymy świeże mieszamy i odstawiamy na 10 minut. PO 10 minutach dodajemy białko i przesianą makę mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo po jednej szklance gdyż w zaleznści od rodzaju mąki możemy ptrzebować mniej niz 3,5 szklaki. Ciasto ma być miękie i nie kleic sie do rąk.
Zostawiamy je na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i zmniażdżony czosnek,mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy starty na tarce pomidor bez skóry i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy by smaki się połączyły.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i lekko zagnieść. Dzielimy je na części wielkości mandarynki. lekko wałkujemy, nakłądamy farsz i zlepiemy brzegi nadajac kształt. Uważamy by dokładnie zlepić gdyż zależy nam by sok z bułeczek nie wydostał się na zewnatrz. Bułeczki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką i sezamem, odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym |
Jeden z moich ulubionych przepisow 😀 Zawsze wychodzi. Ja robie tez z farszem jak na ruskie i szpinakiem. Cudowne Dziekuje za ten przepis 😀
OdpowiedzUsuń