czwartek, 29 grudnia 2016

Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym

Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym
Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym
Dzisiaj mam dla Was przepis, który w końcu dczekał sie publikacji. Potrawa robiona jeszcz latem, co widać na zdjeciu. Na szczęście równie pysznie smakuje zarówno latem jak i zimą. Za dwa dni Sylwester więc dzisiejsze bułeczki będą moją propozycją przkąski na sylwestrowy wieczór. Można je podać zarówno na ciepło jak i na zimno dlatego jeśli nie macie czasu przygotować ich przed imprezą możecie zrobić to nawet dzień wczesniej. nadają sę również do podgrzania w piekarniku.

Będą świetną przeąską zarówno dla dzieci ja i dla dorosłych.

Bułęczki rzygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną, Chantel i Martynosią więc koniecznie zajrzyjcie do nich, z pewnością przygotowały coś pysznego.

Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym
  • 300g mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duży pomidor
  • natka pietruszki
  • oregano
  • kmin rzymski
  • mieone ziele agielskie
  • 3,5 szklanki mąki
  • jajko (białko do ciasta , żółtko do posmarowania)
  • łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych
  • pół szklaki ciepłego mleka
  • pół szklaki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru.
  • czanuszka, sezam
Ciepłe mleko, wodę, sól, cukier, olej i jogurt mieszamy, dosypujey suche drożdże lub kruszymy świeże mieszamy i odstawiamy na 10 minut. PO 10 minutach dodajemy białko i przesianą makę mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo po jednej szklance gdyż w zaleznści od rodzaju mąki możemy ptrzebować mniej niz 3,5 szklaki. Ciasto ma być miękie i nie kleic sie do rąk. 
Zostawiamy je na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i zmniażdżony czosnek,mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy starty na tarce pomidor bez skóry i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy by smaki się połączyły. 
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i lekko zagnieść. Dzielimy je na części wielkości mandarynki. lekko wałkujemy, nakłądamy farsz i zlepiemy brzegi nadajac kształt. Uważamy by dokładnie zlepić gdyż zależy nam by sok z bułeczek nie wydostał się na zewnatrz. Bułeczki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem i  posypujemy czarnuszką i sezamem, odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym
Kıymalı poğaça / Bułeczki z mięsem mielonym

1 komentarz:

  1. Jeden z moich ulubionych przepisow 😀 Zawsze wychodzi. Ja robie tez z farszem jak na ruskie i szpinakiem. Cudowne Dziekuje za ten przepis 😀

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...