Drożdżowe racuchy z jabłakami |
U Was już pewnie przygotowania do Świąt w pełni a u mnie na blogu cisza. Trzeba ją przerwać, choćby to miał być przepis nie związany ze świętami. Trzeba rozruszać stare kości i wziąć się do pisania. Wiesz Martyna, te wczorajsze pyszne pierniczki dały mi kopa do działania. Dziś jeszcze na blogu będą racuchy ale już w weekend relacja z rodzinnego pieczenia. Ja i moje dwie pomocnice będziemy szalały w tureckiej kuchni i piekły polskie pierniczki.
A tymczasem przepis na pyszne drożdżowe racuchy z jabłakmi, które znikaja z talerzy tak szybko jak się pojawiają. Świetnie nadają się do śniadaniówki na szkolną przekąskę lub na wieczorny podwieczorek, dzieciaki będą zachwycone.
Drożdżowe rachuchy z jabłakami
- 2 duże jabłka
- 200g maki (w zależności od gęstości jogurtu możemy jej potrzebować więcej lub mniej +/- pół szklanki)
- szklanka rzadkiego jogurtu lub kefiru
- 20g świeżych lub 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuchów
Do jogurtu (w temperaturze pokojowej) dodajemy drożdże i 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Gdy drożdże ruszą dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, szczyptę soli, i resztę maki. Mieszamy i pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i zwilżoną łyżką formujemy racuchy kładac je na goracy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu, Gotowe racuchy układamy na talerzu i posypujemy obficie cukrem pudrem gdyż do ciasta nie dodawalismy cukru. Zamiast posypywać cukrem pudrem, racuchy można osłodzić maczając w melasie na przykład winogronowej czy karobowej tu u nas w Turcji nazywanej pekmezem lub dowolnej słodkiej konfiturze.
Drożdżowe racuchy z jabłakami |
Drożdżowe racuchy z jabłakami |
dzień dobry, marzą mi się yaprak sarma na wigilię :). Pani sprzepisy są dobrze opisane i smaczmne - przejmie proszę o przepis na tą potrawę. pozdrawia serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzepis na sarme jest juz na blogu, to kultowe danie wiec nie moglo go zabraknac, pozdrawiam
Usuńhttp://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/06/moje-propozycje-na-ramazanowe-menu_71.html
Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUdanego pieczenia pierniczków życzę. Ja już upiekłam.