Sebzeli boöek / Börek z warzywami |
Jak Wam minął weekend? U mnie był wyjatkowo pracowity, dwa zlecenia do wykonania i odwiedziny znajomych, którzy mieli być na kolacji a co do czego skończyło się na kawie ciasteczkach i pieczonych kasztanach. Tak, tak, sezon na pieczone kasztany już w pełni więc nie zapomnijcie spróbować tego smakołyku. Jeśli nie wiecie jak je przygotować zapraszam TU.
A ja dzisiaj przygotowałam coś orientalnego co może zagościć na świątecznym stole.
Może to być alternatywa dla pasztecików do barszczu albo po prostu wegetariańska przekąska. A jeśli wolicie tradycyjne polskie potrawy i stwierdzicie, że nigdy przenigdy nie zjecie czegoś takiego na świeta to zróbcie je po świetach w końcu borek jest smaczny zawsze :) Ja zrobiłam go według przepisu mojej koleżanki i mój borek podaję z surówką na kolację.
Sebzeli börek / Börek z warzywami
A ja dzisiaj przygotowałam coś orientalnego co może zagościć na świątecznym stole.
Może to być alternatywa dla pasztecików do barszczu albo po prostu wegetariańska przekąska. A jeśli wolicie tradycyjne polskie potrawy i stwierdzicie, że nigdy przenigdy nie zjecie czegoś takiego na świeta to zróbcie je po świetach w końcu borek jest smaczny zawsze :) Ja zrobiłam go według przepisu mojej koleżanki i mój borek podaję z surówką na kolację.
Sebzeli börek / Börek z warzywami
- 3 płaty ciasta yufka
- duża marchewka
- 2 pory
- 2 ziemniaki
- natka pietruszki
- oliwa
- jogurt
- 3 jajka
- czarnuszka lub sezam
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
Na początku przygotujemy warzywny farsz. Marchewkę i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. por i natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy, marchewkę pora i ziemniaki, solimy i dodajemy pierz do smaku, osoby lubiące ostrość mogą dodać ostrą papryke pul biber. Warzywa lekko smażymy około 10 minut. Nie musza się dokładnie usmażyć zależy nam by się zeszkliły gdyż upieką się w cieście.
Do przygotowania sosu do borek potrzebujemy szklankę jogurtu 1/3 szklanki oliwy i 3 jajka. Wszystkie składniki mieszamy.
Płat ciasta yufka dzielimy na 4 części, każdą część smarujemy sosem przy zewnetrznej krawędzi układamy farsz, ciasto zwijamy do środka tworząc rulonik nastepnie rulonik zwijamy w ślimaka, końcówkę podkładamy pod spód. Tę czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta yufka. Powinniśmy uformować 12 borków. Układamy je na blasze i smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sebzeli borek / Borek z warzywami |
ale to musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com/