Upały, upały, upały więc jemy potrawy lekkostrawne. Przede wszystkim różnego rodzju sałatki, dania warzywne z oliwą z oliwek tzw. zeytinyağlılar i duuużo jogurtu naturalnego.
Dzis mam dla Was przepis na klasyczną turecką sałatkę z rukoli. Rukola po turecku - roka jest nieco innego gatunku niż ta, którą jemy w Polsce. Sałatka jest bardzo smaczna i orzeźwiająca a wszystko dzieki prostocie składników.
Klasyczna sałatka z rukolą
pęczek rukoli
duży pomidor lub 2 małe
mała słodka cebula (ja dałam jeden szczypior z dymka ponieważ nie miałam słodkiej cebuli)
sól
pieprz
sok z granata ( nar ekşisi)
oliwa z oliwek
opcjonalnie orzechy włoskie lub migdały
Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidor kroimy w kostkę a cebulę w bardzo cienkie piórka. Wszystko przyprawiamy do smaku sola pieprzem polewamy sokiem z granata i oliwa. Dokładnie mieszamy. Tak wygląda wersja klasyczna. Osoby lubiące eksperymentować smakiem mogą dodać posiekane prażone orzechy włoskie lub migdały.
Roka salatası
bir bağ roka
bir büyük domates
küçük tatlı kuru soğan (ben taze soğan kullandım)
nar ekşisi
tuz
karabiber
zeytinyağ
isteğe göre kavrulmuş badem ya da ceviz
Roka, domates, kuru soğan ince doğrayalım. Üstüne nar ekşisi zeytinyağ tuz karabiber ve bademleri serpip karıştıralım.
to musi smakować fantastycznie:)
OdpowiedzUsuń