Przepis który zaraz podam nie jest przepisem klasycznym to moja innowacja. Klasyka to podsmażony bakłażan faszerowany przesmażonym świeżym farszem u mnie bakłażan jest grilowany a farsz po odpowiednim przyprawieniu musi przeleżeć noc w lodówce.
Karnıyarık w unowocześnionej wersji na bardziej wyrazisty smak.
Karnıyarık
4 bakłażany
200g mięsa mielonego
2 duże ząbki czosnku
cebula
pomidor
łyżeczka kuminu
łyżeczka pieprzu mielonego
łyżeczka yenibahar (ziele angielskie mielone)
pół łyżeczki pul biber (ostra papryka w płatkach)
łyżeczka mięty suszonej
sól
łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia grilujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną. Obieramy ze skórki, rozcinamy i faszerujemy przesmażonym na patelni farszem. Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso całkowicie zostanie przesmażone. Bakłażany wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy potrawę przykryć folią.
Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki.
Faszerowany bakłażan najlepiej smakuje z ryżem na sypko i chłodniekiem tureckim. Przepis na chłodnik znajdziecie tu.
Karnıyarık
Bu klasik bir tarif değildir. Hem patlıcanları hem de iç biraz değişik şekilde yaptım. Tadı daha yoğundur. Denemeye değer bence.
4 patlıcan (açık renkli patlıcanları kullandım)
200g kıyma
2 diş sarımsak
kuru soğan
domates
kimyon
karabiber
pul biber
tuz
Kıyma sarımsak kuru soğan ve baharatları karıştırıp bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Patlıcanları közleyip soyuyoruz. Harcı tavada kavuruyoruz ve patlıcanları dolduruyoruz. Tepsiye dizip üstüne kesilmiş domatesleri yerleştiriyoruz. tepsinin dibine salçayla su karışımı döküyoruz. Aluminyum folyo ile kapatıp fırında 20 dakika pişiriyoruz. Servis etmeden önce maydanoz ile süslüyoruz.
Ale kusisz! Chyba się skuszę i zrobię, tym bardziej że uwielbiam bakłażana
OdpowiedzUsuńDość często przyrządzam Karniyarik, ten klasyczny. Kupiłam w Turcji książkę kucharską i eksperymentuję :)
OdpowiedzUsuń