Kabak tatlısı |
Witajcie
Już jestem, wróciłam i znowu zaczynam pisać. Wracam do Was z kolejnymi przepisami kuchni tureckiej. Tym razem będzie przeważała kuchnia regionalna. Będę prezentowała potrawy z różnych stron Turcji a jeśli zabraknie mi pomysów, zasypię Was przepisami na to co jest aktualnie popularne wśród Turczynek 😊
Zacznę od dyni, macie jej teraz pod dostatkiem, my również. Dynia to w moim regionie egejskim zimowe warzywo. Jemy ja nie tylko w listopadzie ale przez całą zimę. Najbardziej popularna jest w wersji na słodko i tak właśnie jedzą ją w całej Turcji ale w Izmirze i okolicach jemy ją również na słono.
Dzisiaj mam dla Was przepis na deser z dyni, zaczęłam od słodości gdyż ten post jest przygotowany w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martynosią. Sprawdźcie co ugotowały dziewczyny. A ja zapraszam Was na nietypowy deser z dyni. Dlaczego nietypowy? A to dlatego, że to przepis właśnie z regionu w którym mieszkam. Nietypowy jest również dlatego iż przygotowuje się go w piekarniku i zamiast cukru używa melasy z karobu lub melasy z winogron. Ja użyłam melasy z winogron czyli üzüm pekmezi. Chociaż to mniej popularna wersja moim zdaniem to wersja zdrowsza gdyż rafinowany cukier zastępujemy naturalnym słodzikiem jakim jest pekmez.
Kabak tatlısı |
Kabak tatlısı
- 1kg dyni, najlepsza jest dynia kasztanowa kestane kabağı
- szklanka melasy z karobu (harnup pekmezi, keçi boynozu pekmezi) lub melasy z winogron (üzüm pekmezi)
- pasta tahini
- orzechy włoskie
Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki, układamy na blasze. Polewamy melasą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni. Pieczemy do miękkości. Upieczona dynia ze względu na melasę bedzie miała brązowy kolor. Upieczoną dynię studzimy, podajemy polaną pastą tahini i posypaną posiekanymi orzechami.
Z pewnością wiecie, że Turcy uwielbiają połączenie melasy z pastą tahini. Taką mieszankę jedzą na śniadanie zamiast dżemu.
Inną wersję dyni na słodko znajdziecie TU
Bardzo mi Pani brakowało, cieszę się na powrót; mam nadzieje, że będzie tak smacznie jak dawniej, pozdrawiam. Majka.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Ja również mam nadzieję, że nowe przepisu przypadną Czytelnikom do gustu. Pozdrawiam
Usuń