wtorek, 29 października 2019

Kabak tatlısı czyli dynia na słodko II

kabak tatlisi deser
Kabak tatlısı
Witajcie
Już jestem, wróciłam i znowu zaczynam pisać. Wracam do Was z kolejnymi przepisami kuchni tureckiej. Tym razem będzie przeważała kuchnia regionalna. Będę prezentowała potrawy z różnych stron Turcji a jeśli zabraknie mi pomysów, zasypię Was przepisami na to co jest aktualnie popularne wśród Turczynek 😊


Zacznę od dyni, macie jej teraz pod dostatkiem, my również. Dynia to w moim regionie egejskim zimowe warzywo. Jemy ja nie tylko w listopadzie ale przez całą zimę. Najbardziej popularna jest w wersji na słodko i tak właśnie jedzą ją w całej Turcji ale w Izmirze i okolicach jemy ją również na słono. 

Dzisiaj mam dla Was przepis na deser z dyni, zaczęłam od słodości gdyż ten post jest przygotowany w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martynosią. Sprawdźcie co ugotowały dziewczyny. A ja zapraszam Was na nietypowy deser z dyni. Dlaczego nietypowy? A to dlatego, że to przepis właśnie z regionu w którym mieszkam. Nietypowy jest również dlatego iż przygotowuje się go w piekarniku i zamiast cukru używa melasy z karobu lub melasy z winogron. Ja użyłam melasy z winogron czyli  üzüm pekmezi. Chociaż to mniej popularna wersja moim zdaniem to wersja zdrowsza gdyż rafinowany cukier zastępujemy naturalnym słodzikiem jakim jest pekmez.

Kabak tatlısı



Kabak tatlısı

  • 1kg dyni, najlepsza jest dynia kasztanowa kestane kabağı
  • szklanka melasy z karobu (harnup pekmezi, keçi boynozu pekmezi) lub melasy z winogron (üzüm pekmezi)
  • pasta tahini 
  • orzechy włoskie

Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki, układamy na blasze. Polewamy melasą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni. Pieczemy do miękkości. Upieczona dynia ze względu na melasę bedzie miała brązowy kolor. Upieczoną dynię studzimy, podajemy polaną pastą tahini i posypaną posiekanymi orzechami. 
Z pewnością wiecie, że Turcy uwielbiają połączenie melasy z pastą tahini. Taką mieszankę jedzą na śniadanie zamiast dżemu.

Inną wersję dyni na słodko znajdziecie TU



2 komentarze:

  1. Bardzo mi Pani brakowało, cieszę się na powrót; mam nadzieje, że będzie tak smacznie jak dawniej, pozdrawiam. Majka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ja również mam nadzieję, że nowe przepisu przypadną Czytelnikom do gustu. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...