Turcy jedzą bardzo dużo jogurtu. W końcu to oni go wymyślili. Pisząc jogurt mam na myśli jogurt naturalny, jogurty owocowe pojawiły się tu w sklepach kilka lat temu i są dość drogie w porównaniu do cen zwykłego jogurtu. Jogurt turecki jest bardziej gęsty niż polski i sprzedawany jest w dużych pojermnikach. Ja nie kupuje go w sklepie a przygotowuje sama z wiejskiego mleka kupionego od gospodarza. Przygotowyje go raz w tygodniu z 5 litrów mleka. Z czym w Turcji je się jogurt? Najczęściej podaje się go do obiadu z potrawami warzywnymi, warzywno - mięsnymi lub kaszami. Dodatkowo znana i lubiana jest zupa jogurtowa yayla çorbası, różnego rodzaju przystawki z dodatkiem jogurtu zwane tarator i oczywiście chłodnik czyli cacık. Chłodnik jest jedzony nie tylko latem, podaje się go przez cały rok do potraw z bakłażana.
Turecki chłodnik - cacık
składniki
2 ogórki
szklanka jogurtu naturalnego
sól
ząbek czosnku
2 łyzki wody
mięta suszona (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
Jogurt dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody, posolić dodać pokrojone w kostkę ogóki, zmiażdżony ząbek czosnku. Jeśli ktoś lubi może dodać suszoną miętę. Dokładnie wymieszać. Polać łyżką oliwy z oliwek.
My też nie kupujemy gotowego, "produkcją" domowego zajmuje się mój mąż. Zwykle robi z 3 l wiejskiego, tłustego mleka. Coś pysznego. Ja robię na nim nawet sernik, smakuje troszkę jogurtowo ale nam to nie przeszkadza :). Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńMozesz napisac jak robisz sernik? Ja nie moge znalezc odpowiedniego sera. Robilam kilka razy i jeszcze nigdy mi sie nie udal. Robilam z tureckim tatlı lor i mieszalam tez z labne.
UsuńNapiszcie jak się robi taki domowy jogurt :)
OdpowiedzUsuńw przyszlym tygodniu przepis wstawie na bloga
UsuńPrzepis wymyśliłam sama, sernik jest pyszny. Bardzo polecam. Ten sernik jest kokosowy z ananasem ale (można zastąpić pure z innych owoców np. truskawek), jeśli pomijamy owoce i kokos, wtedy żeby nieco zagęścić jogurt można dodać, oprócz budyniu np. irmik.
Usuń* 70 g masła (roztopione, schłodzone)
* 150 g ciasteczek typu petitki
* 3 łyżki wiórków kokosowych
MASA JOGURTOWA:
* 1 świeży, średniej wielkości ananas
* 1 kg gęstego jogurtu typu greckiego/tureckiego
* 5 jajek (białka oddzielnie od żółtek)
* 80 g masła (roztopione, schłodzone)
* 1 szkl. cukru (lub 1,5 jeśli ktoś woli słodsze)
* szczypta soli (sól podkreśla słodycz, dodaję do każdego wypieku)
* 2 małe op. cukru waniliowego
* 2 op. budyniu waniliowego w proszku bez cukru (zamiast budyniu można dać ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej)
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
* skórka otarta z 1 całej limonki lub cytryny
* sok wyciśnięty z 1 całej limonki lub cytryny
* 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
Ananas obrać ze skóry, wyciąć środek i pokroić w kółka-słoneczka. Połowę zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera), resztę pozostawić bez zmian. Formę natłuścić, na to wyłożyć dodatkowo folię aluminiową. Masło roztopić i wystudzić. Ciastka pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i 70 g masła, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na ok. 15 min. Żółtka ubić z połową cukru i cukrami waniliowymi, dodać resztę roztopionego masła - 80 g, jogurt, skórkę z cytryny, sok z cytryny, budynie, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru i delikatnie wmieszać w masę żółtkowo-jogurtową, na koniec dodać zmiksowany ananas. Na schłodzoną masę ciasteczkową ułożyć pozostały ananas, na to wyłożyć masę jogurtową. Sernik piec w temp. 160 st. przez ok. 60-80 min., nie pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Studzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Najlepszy sam, bez niczego, ja zwykle podaję z syropem z granata, świetne połączenie, serniczek jest wyśmienity, palce lizać :).
Wyprobuje koniecznie
Usuń