wtorek, 1 września 2015

Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi

Tureckie racuchy drożdżowe, hamur kizartmasi
Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi 

Dzisiejszą potrawę przygotowałam na prośbę Czytelników. W tym roku tureckie racuchy stały się śniadaniowym przebojem kurortów wczasowych. Bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne, można je jeść w wersji na słodko z miodem czy dżemem lub jako pieczywo do tureckiego śniadania. Tu w Turcji preferujemy tę drugą wersje. Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi to rodzaj śniadaniowego pieczywa. Przygotowujemy również wersję z farszem serowym, opublikuję ją również za kilka dni.

Inna turecka nazwa tej potrawy to piszi. Używa się ich obu w zależności od regionu. Przepisów na tureckie racuchy jest dużo, jedne są drożdżowe, inne z proszkiem do pieczenia czy z sodą. Z czasem będę publikowała inne przepisy więc będziecie mogli wybrać te które Wam najbardziej posmakują. Dziś zaczynamy od najbardziej popularnej wersji.

Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi świetnie nadają się również do szkolnej śniadaniówki. 

Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka drożdży suszonych lub 10g świeżych
  • olej do smażenia
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i czekamy 10 minut aż ruszą. Mąkę, wodę, pozostałe mleko, sól i zaczyn drożdżowy mieszamy i zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, jeśli ciasto klei się ręce smarujemy olejem. Ciasto dzielimy na części wielkości mandarynki lub większe, wszystko zależy od tego jak duże placki chcecie uzyskać. Placki formujemy, palcami naciskając na ciasto i lekko je w ten sposób rozciągajac. Palce muszę być natłuszczone olejem. Olej rozgrzewamy na patelni i gdy jest wystarczająco gorący smażymy placki z oby stron na złoty kolor. Smażymy w głębokim oleju.

Tureckie racuchy drożdżowe, hamur kizartmasi
Tureckie placki drożdżowe, hamur kizartmasi

10 komentarzy:

  1. Drożdze suszone ? Pozdrawiam dzieciaczki i całą rodzinę.Wf Noneczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak lyzeczka suszonych lub 10g swiezych. Pozdrawiamy rowniez

      Usuń
  2. wspanialy przepis na racuszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Emilia dziekuje Tobie bardzo! Mam pytanie jaki rodzaj maki? czy jest to bez znaczenia w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza bedzie zwykla pszenna. Z pelnoziarnista nie robilam wydaje mi sie ze nie urosna tak jak ze zwykla.

      Usuń
  4. Zrobiłam je wczoraj, bardzo dobre :) Tylko soli dałam zdecydowanie więcej niż 1 łyżeczkę..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to sie zgadza, naleze do osob malo albo wcale nie solacych wiec proporcje soli moga byc wieksze niz podaje.

      Usuń
  5. Jeżeli użyje się drożdży w proszku, nie trzeba wtedy robić zaczynu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy od drozdzy. Prosze przeczytac instrukcje na opakowaniu. Niektore wystarczy dosypac suche, moje tureckie drozdze suszone nalezy rozpuscic w mleku. W ten sposob szybciej rusza.

      Usuń
  6. Wspaniale 😊 moja teściowa robi nadziewane z mięsem mielonym na ostro 😋 pychota

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...