środa, 13 maja 2015

Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.


ryz pilav
Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.

Tak jak w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu są ziemniaki z wody, tak w Turcji pilav czyli ryż gotowany na sypko. Zdaję sobie sprawę, że prościej jest kupić ryż w woreczku ugotować go w dużej ilości wody, wysypać z woreczka i zjeść. Ale czy smaczniej? Nie sądzę. Po pierwsze jakość ryżu sprzedawanego w woreczkach nie zawsze jest dobra, po drugie taki ryż z wody zostawia w niej wszystkie swoje wartości odżywcze więc polecam wypróbuwanie mego przepisu. 





W sklepach są również do kupienia przeróżne garnki do gotowania ryżu jednak wierzcie mi wcale ich nie potrzebujemy, wystarczy zwykły garnek, ryż, łyżeczka masła i wrzątek a powstanie przepyszny aromatyczny ryż na sypko.


Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.

  • szklanka ryżu, ja używam ryż turecki osmancik
  • wrzątek
  • sól
  • makaron łezki w Turcji arpa şehriye (opcjonalnie)

Przede wszystkim musimy pamiętać iż każdy rodzaj ryżu wchłania różną ilość wody. Ryż przebieramy by nie było w nim śmieci czy kamyków, Zalewamy dużą ilością wrzątku i zostawiamy na co najmniej godzinę by napęczniał. Po tym czasie ryż dokładnie myjemy i płuczemy kilka razy aż woda nie będzie mętna. W garnku roztapiamy łyżeczkę masła i wsypujemy makaron (2łyżki), następnie smażymy go do momentu aż zacznie zmieniać kolor, wtedy dodajemy ryż. Smażymy go ciągle mieszając, aż zacznie być szklisty i przystawać do dna. Jeśli chcemy przygotować ryż bez dodatku makaronu wsypujemy ryż od razu na roztopione masło. Następnie do garnka wlewamy szklankę wrzątku, solimy, mieszamy i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia, podnosimy pokrywkę i przykrywamy garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Papierowy ręcznik ma za zadanie wchłonąć nadmiar pary wodnej. Po 5 minutach podnosimy pokrywkę, mieszamy ryż. Podajemy gdy lekko ostygnie.




ryz pilav
Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...