Potrawka z karczocha |
Karczochy to moje ulubione wiosenne warzywo. W Turcji mówi się, że karczochy są przyjazne wątrobie i jeśli ktoś zje 40 karczochów w sezonie odnowi mu się wątroba. Jeszcze nie udało mi się zjeść aż tylu ale jestem na dobrej drodze. W tym roku co najmniej raz w tygodniu jemy to pyszne warzywo.
Wiem, że w Polsce nie wszędzie jest dostępne ale myślę, że w dobrych marketach można je znaleźć więc jeśli macie możliwość koniecznie spróbujcie.
Karczochy są popularne w regionie egejskim i morza śródziemnego. Mieszkańcy tych regionów mogą objadać sie nimi do syta, niestety w pozostałych regionach karczoch też może być rzadkim rarytasem, dokładnie tak jak w Polsce.
Potrawa, którą Wam dziś zaprezentuję jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Moja cała rodzina bardzo ją lubi, nawet mężowi, który nie przepada za karczochami, posmakowała.
Ptrawkę przygotowałam wzorując się na przepisie z tego bloga.
porcja dla 4 osób
- 4 serca karczocha
- średniej wielkości marchew
- szklanka łuskanego świeżego lub mrożonego groszku
- cebula
- pół pęczka koperku
- żółtko
- sok z cytryny
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie, dodajemy pokrojona w ćwiartki marchewkę i kontynuujemy smażenie od czasu do czasu mieszając by warzywa się za mocno nie zarumieniły. Dodajemy groszek i pokrojone w ćwiartki karczochy. W zależności od wielkości karczochów możemy je pokroich na mniejsze części. Do warzyw dolewamy 3 szklanki wrzątku i gotujemy ąż będą miekkie na koniec przgotowujemy sos z soku z cytryny i żółtka czyli mieszamy żółtko z sokiem z cytryny i delikatnie wlewamy do garnka z potrawką, ciągle mieszając. Mieszamy aż do zagotowania się potrawki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia solimy do smaku i dodajemy drobno posiekany koperek. Podajemy z ryżem na sypko.
Potrawka z karczocha |
Nie jadłam takiej potrawki :)
OdpowiedzUsuńTo czas spróbować, na prawdę przepyszna nawet mój mąż, który niecierpi karczochow to zjadł i stwierdził,że smaczne
Usuń