środa, 11 czerwca 2014

Tatarskie kartoflaniki - wersja z ziemniakami, jajkiem i zieleniną

Prawdopodobnie wielu z Was zna lub przynajmniej słyszało o kuchni tatarskiej. Ja kuchnię tę znam od dzieciństwa, na niej się wychowałam. Najbardziej popularne potrawy kuchni tatarskiej to kołduny i pieróg z mięsem. Dziś jednak chcę przedstawić mniej znane ale równie smaczne kartoflaniki. Wersja bez mięsa pasuje w sam raz na letni obiad. Przepis pochodzi z mego rodzinnego domu.




Tatarskie katoflaniki 

ciasto jak na pierogi
mąka
woda
jajko 
sól

farsz
4 ugotowane ziemniaki
3 jajka na twardo
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
masło
ostra papryka pul biber (opcjonalnie)

Jajka i ziemniaki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce warzywnej. Zieleninę drobno siekamy, wszystko doprawiamy do smaku lekko polewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.

Z mąki, wody, jajka i soli zagniatamy ciasto pierogowe i zostawiamy by odpoczęło (około godziny, można krócej) Ciasto dzielimy na małe kawałeczki i każdy wałkujemy na kształt koła jak na pierogi. Nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi, dokładnie ściskając by farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas gotowania. Brzegi odpowiednio zdobimy nadając kształt falbanki. Dla ułatwienia możemy wywałkować duży placek z ciasta i wykrawać szklanką małe kółeczka, nakładać farsz i zlepiać końce. Ten sposób przygotowanie pierożków jest dużo szybsze.. Kartoflaniki gotujemy około 10 -15 minut we wrzącej osolonej wodzie i podajemy polane masłem.




Kartoflaniki - patatesli tatar mantısı

Türk ailem ve arkadaşlarım mantılarımızın etli versyonu bilirler. Bu patatesli
 versyonu hiç yapmadım ama Izmır'e dönünce mutlaka yaparım. Tam yaz yemeğidir.

hamur
un
yumurta
su
tuz

iç harcı
4 haşlanmış patates
3 haşlanmış yumurta
bırkaç dal maydanoz
bırkaç dal dereotu
tuz
karabıber
eritilmiş tereyağ
pul bıber

Hamuru mantı hamuru kıvamında olması gerekç Iç malzemelerı küçük küçük doğrar ya da büyük rendede rendeleyebilirsiniz. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyınız. Baharatları ve 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ ekleyin ve karıştırın. Hamuru açın ve çay bardağı yardımıyla kesın. Her parçaya harç koyun hamuru kpatın ve şekil verin. Kaynar tuzlu suda 10 - 15 dakika haşlayın. Üstüne tereyağ döküp servis yapın.



9 komentarzy:

  1. Ojjj totalnie moje smaki :) Notuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne:-) Zrobię, zrobię...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ten przepis. Nidgy w zyciu nie jadlam pierogow z jajkiem! Jestem zachwycona.pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeglądam te przepisy i czuję, jak mi się w żołądku kotłuje. Kuchnia jest ewidentnie w moim guście. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłam i naprawdę są pyszne.Wielkie dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Pozwolisz, że skorzystam i wypróbuję.
    Zasyłam serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bylam w Kruszynianach i oczywiscie probowalam wszystkiego: pyszne jedzenie, mila obsluga. Oprocz innych atrakcji i ciekawych informacji okazja, zeby sprobowac egzotycznej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...