piątek, 20 czerwca 2014

Sos haydari

Haydari to jedna z tureckich meze czyli przystawki. Rodzaj dipu czy sosu który nadaje się zarówno do mięs jak i do słonych przekąsek czy świeżych warzyw.
W Polsce podobne sosy używane są do hamburgerów, pizzy czy kebabów niestety oryginalny naturalny smak psuty jest przez dodatek majonezu. Nie wiem czyj to pomysł ale uważam że majonez całkowicie psuje smak sosu jego delikatność i naturalność. Spróbujcie mojej wersji i sami sprawdźcie jak duża jest różnica w smaku.
Przepis mam od koleżanki Turczynki.



Haydari
Ze względu na to iż robiłam go z polskich produktów konsystencja sosu robionego z oryginalnych tureckich produktów będzie troszkę inna. 

250g jogurtu typu grecki ( w oryginale używamy süzme yoğurdu)
łyżka kremowego białego sera lekko słonego, może być kostka serka kiri (w oryginale labne)
ząbek czosnku
mięta suszona
odrobina świeżego koperku
sól (jeśli ser nie jest wystarczająco słony)
pul biber (opcjonalnie dla ostrości)

Czosnek miażdżymy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitego sosu. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.






2 komentarze:

  1. mniam, sos jogurtowy pycha :) robię od lat i nigdy się nie nudzi, choć przyznaje się bez bicia, ze czasem dodaje majonez ;)
    gdy mogę staram się robić z tureckich składników ale najczęściej jest to jogurt grecki z supermarketu i petit suisse (serek homogenizowany tylko gęściejszy niż ten polski).

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem, krótko! Wpis po prostu zmusza do wykonania tego sosu! Zrobiłam i jest cudowny! A zdjęcia dopełniają wspaniałej całości! I zapraszam do siebie na mój blog o Turcji.... Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...