poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pide z serem i szparagami

Tureckie pide to potrawa, która dla mnie osobiście z powodzeniem zastępuje włoską pizzę. Jeśli chcę mogę je zrobić na cienkim lub grubym cieście, a jeśli nie wiecie spieszę z informacją, że pide występuje również w wersji zamkniętej zwanej kapalı pide lub kır pidesi. Dokładnie jak pizza. Może to nie jest obiektywne stwierdzenie bo to w końcu tylko moja opinia ale jesli chodzi o mnie wolę tureckie pide od  pizzy :) być może dlatego że nie jadłam oryginalnej włoskiej ale te, które jadłam w Polsce Turcji czy w innych krajach nie przebiją pide.
 Najpopularniejsze rodzaje pide są z mięsem mielonym, drobno krojoną wołowiną, serem, szpinakiem, pieczarkami ... jest ich sporo a w Izmirze jest restauracja o nazwie ORA gdzie podają przeróżne pide między innymi z warzywami. Jeśli będziecie mieli okazję zawitać do Izmiru wstąpcie również do ORA.
Dzisiejsze pide, które Wam zaprezentuję to całkowicie moja własna wersja. Szparagi nie łatwo znaleźć w Turcji, no chyba że w Migrosie :) ale nie wszędzie jest ten market i nie w każdym są szparagi. Usprawiedliwiam się więc tym, że jestem obecnie w Polsce i chcę tchnąć nieco świeżości w tę skostniałą i raczej dla Turków niereformowalną aczkolwiek pyszną kuchnię turecką :)




 Pide z serem i szparagami

ciasto

1kg mąki
2 szklanki ciepłej wody
10g świeżych drożdży
łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
 
Mąkę wsypujemy do miski robimy zagłębienie i kruszymy do niego drożdże, posypujemy je cukrem i wlewamy pół szklanki wody. Lekko mieszamy drożdże z wodą i cukrem. Odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki: żółtko, sól, wodę i dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest luźne nie dodajemy mąki. Tureckie przepisy mają to do siebie że ciasto drożdżowe robione jest dość luźne dopiero formując je dodaje się więcej mąki. Luźne ciasto urośnie szybciej niż twarde. Zostawiamy ciasto na 2 godziny aby urosło. Można ciasto zrobić wieczorem a rano formować pide.
 
Farsz
200g sera żółtego
szparagi
 jajko
 
Ser ścieramy na tarce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, Szparagi myjemy kroimy na długość odpowiednią do pide i przecinamy wzdłuż. Na uformowane ciasto układamy mieszankę z sera i jajka uważając by nie było jej za dużo gdyż podczas pieczenia lekko się podniesie i może wypłynąć poza pide. Na ser układamy szparagi i pieczemy dosłownie 10 minut do piekarnika nagrzanego do maksimum. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy je lekko masłem.





4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na pide :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. w przepisie w cieście jest żółtko natomiast w liście składników go nie ma, jedno żółtko trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pide ze szpinakiem jest żółtnko. Więc domyślam się, że w liście składników umknęło.
    Pozdrawiam
    Emsi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W farszu jest całe jajko. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...