środa, 18 czerwca 2014

Köfte z grila

Szkoda że pogoda nam na Podlasiu nie dopisuje ale i tak po cichutku liczymy na weekendowego grila w Puszczy Knyszyńskiej. Piknik w trakcie przygotowań a tymczasem polecam przepyszne köfte bardzo proste w przygotowaniu. Żeby zrobić smaczne köfte, którymi zachwycą się goście i domownicy wystarczy znać kilka trików i nie bać się ich użyć :)
Przepis, mój własny spraktykowany, od lat ten sam.



 Köfte z grila

1kg mięsa mielonego średnio tłustego wołowego
duża cebula lub 2 średnie
4 ząbki czosnku
łyżka przyprawy köfte bahari (jesli nie posiadamy takowej można dodać po łyżeczce kuminu, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki pul biber)
sól
pieprz
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
mały pęczek natki pietruszki

Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrabniamy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Tuż przed grilowaniem formujemy dowolnej wielkości kofte. Ja formowałam długie ze względu na to iż zawijaliśmy je w turecki chlebek lawasz, z którym smakują najlepiej. Przepis na ten pyszny rodzaj pieczywa tureckiego jest tu. Jako dodatek polecam wyśmienity sos czy rodzaj sałatki bakłażan - kawior i haydari, przepis na haydari podam w piątek.



 





8 komentarzy:

  1. świetne danie, dawno już nie jadłam takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sodę oczyszczoną dodaje się razem z przyprawami? I czemu ma ona służyć???? Pierwszy raz się z tym spotykam, ale absolutnie nie neguję tylko się zastanawiam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sodę dodaję z przyprawami, wiem że w tureckich restauracjach się ją dodaje, Turczynki w domowych kuchniach tez dodają, mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde. Jeśli dodaję kaszę mannę nie dodaję wtedy sody jeśli robię kofte z samego mięsa dodaję sodę.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję następnym razem dodać bo faktycznie zdarzało mi się, że zrobione kofte są mocno zbite i twarde - zwłaszcza jak mięso było mocno chude. Spróbuję tym bardziej, że jeszcze dziś lecę do Stambułu, więc przyprawę do kofte sobie kupię, podobnie jak syrop z granatów, bo mi się skończył i jeszcze kilka innych rzeczy ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. zamiast sody można dodać kaszę mannę i odrobinę wody.

      Usuń
  4. O, przepis jak znalazł dla mnie, w szafce czeka przyprawa do köfte do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    o jaki kawałek wołowiny poprosić rzeźnika do zmielenia ?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...