piątek, 6 czerwca 2014

Botwinka przyrządzona na turecką nutę

Jako że na Podlasiu wciąż jeszcze można kupić botwinkę, postanowiłam wykorzystać moment i zrobić ją na turecką nutę. Widziałam na jednym z zaprzyjaźnionych blogów, że autorka przygotowuje w wielu przypadkach botwinkę podobnie jak potrawy ze szpinaku więc postanowiłam zrobić w ten sposób potrawkę z niewielką ilością wołowego mięsa mielonego.




 Botwinka na turecką nutę

1 duży lub 2 małe pęczki botwinki
150g wołowego mięsa mielonego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
cebula
ząbek czosnku
mała garść ryżu
mała zielona papryka sivri biber
sól
pieprz
kumin

Mięso mielone smażymy na oliwie do wyparowania wody, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy około 5 minut. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, smażymy kilka minut aż koncentrat zacznie pachnieć. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę, dolewamy pół szklanki wrzątku, dosypujemy ryż, przyprawiamy i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5-10 minut by potrawa lekko ostygła. Podajemy z jogurtem.





1 komentarz:

  1. Dodatek mięsa mielonego do botwinki jest dla mnie niezwykle zachwycający:)! Spróbuj podać dzieciom chłodnik z botwinki:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...