Pyszna sałatka stanowiąca świetny dodatek do mięs i ryb. Przepis dostałam od siostry mego męża. Ona ze względu na to iż jej mąż nie lubi soku z granata (nar ekşisi) niestety go nie dadoje ale uprzedziła mnie że w oryginalnej wersji jest i należy go dodać by wzbogacił smak sałatki. Zrobiłam tak jak radziła i wierzcie mi różnica jest ogromna.
Turecka sałatka pomidorowa
3 duże pomidory
słodka cebula (może być czerwona)
pół pęczka natki pietruszki (w Polsce cały pęczek)
pieprz czarny
sól
sok z granata (nar ekşisi)
sumak
oliwa z oliwek
Pomidory pokroić w małą kostkę, cebulę w cieniutkie piórka a natkę bardzo drobmo posiekać. Składniki wymieszać przyprawić pieprzem i sumekiem, posolić dodać łyżkę nar ekşisi, oliwę i dokładnie wymieszać.
Sałatkę podajemy lekko schłodzoną
Domates salatası
İlk kez bu salatayı görümcemin evinde yedim ve tabiki bayıldım. Şimdi bu salatayı soframızda sık sık görmek mümkündür.
3 büyük domates
tatlı kurusoğan (kırmızı olabilir)
yarım demet maydanoz
tuz
karabiber
nar ekşisi
sumak
zeytinyağ
Domates kurusoğan maydanoz küçük ince kesiyoruz, baharatlar tuz nar ekşisi ve zeytinyağ ekleyip karıştırıyoruz. Salata servise hazırdır.
wygląda bardzo smacznie:) lubię Twoje pomysły:)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie kupić sumak i spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolperfekcyjna.pl
I sumak i sok z grnata mam - przywiozłam z Turcji - robię:-))
OdpowiedzUsuńPychotka :-) uwielbiam takie polaczenia. Przyznam szczerze, ze wlasnie dzieki tureckiemu fast foodowi pokochalam slodka cebule z poszatkowana pietruszka. Taka cebulka podana np. z pieczonym miesem zaspokoi najwieksza chcice. Kuchnia turecka jest pyyyyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiedawno trafiłam na sklep z tureckimi produktami, muszę tam zajść i zobaczyć czy mają sumak i sok z granata, zaciekawiłaś mnie tym połączeniem.
OdpowiedzUsuńczym mogę zastąpić sok z granata? sokiem porzeczkowym? winogronowym?
OdpowiedzUsuń