Te roladki mają to do siebie że serowy farsz nie może być mdły, musi mieć wyrazisty smak, ineczej cała potrawa będzie do bani. Słodycz pieczonej papryki i lekko ostry smak serowego nadzienia - fenomenalne połączenie.
Biber sarması czyli paprykowe roladki
2 czerwone papryki (mięsiste) osobom mieszkającym w Turcji polecam kapya biberi
50g sera pleśniowego blue
50g sera typu feta w Turcji dodałam pınar beyaz można też dodać klasik beyaz peynir
100g sera tulum
natka pietruszki (wystarczy kilka gałązek)
garść orzechów włoskich
szczypta pul biber lub zwykłej ostrej papryki
Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30 minut. Gorącą przykrywamy folią na 10 minut i po tym czasie zdejmujemy skórkę. Przekrajamy wzdłuż na trzy części oczyszczamy z pestek i czekamy aż wystygnie. W tym czasie przygotowujemy farsz serowy. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę sery i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy (w blenderze) na jednolitą masę. Faszerujemy roladki, zwijamy, by ładnie wyglądały możemy przewiązać je szczypiorkiem, ja niestey nie miałam więc posypałam natką pietruszki. Podajemy schłodzone.
Közlenmiş biber sarması
Çok sevdiğim tatlarından biri özellikle bu mevsimde biberi bol ve tatlı olan zamanda harika bir aperitiftir.
2 tane kapya biberi
50g blue peyniri
50g pınar beyaz
100g tulum peynir
birkaç dal maydanoz
bir avuç ceviz
bir tutam pul biber
Biberleri közledikten ve temizledikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Cevizleri rondodan geçiriyoruz, ince kıyılmış maydanozu ekleyip peynirleri ve baharatı kattıktan sonra doğrayıcı yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Biberleri üçe bölüp iç harcı sürüyoruz ve sarıyoruz. Taze soğanın dalı ile bağlayabilirsiniz bende yoktu o yüzden sadece maydanozla süsledim.
Genialne! Takie roladki na pewno wspaniale smakują, a przy tym naprawdę efektownie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńboziu ! cudne !
OdpowiedzUsuńPapryki z fetą są genialne, więc papryki z fetą oraz blue muszą być po prostu obłędne! Przy najbliższej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń