Kolejny polski smak, który uwielbia moja turecka rodzina. Zwykły biszkopt i pyszne tureckie śliwki. Połączenie niesamowite, połączenie przepyszne, połączenie idealne ze świeżo parzoną turecką herbatą. Jeśli nie próbowaliście. Polecam!!! Tureccy goście będą zachwyceni.
Biszkopt ze śliwkami i gorzką czekoladą
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
szklanka mąki
3 łyżki mleka
7 śliwek
kilka kawałków gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Białka ubijamy na gładką pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy, dodajemy oliwę, i mąkę z proszkiem do pieczenia ciagle ubijając. Na sam koniec jeśli okaże się że ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24cm. Na cieście układamy wypestkowane śliwki. Na ciasto sypiemy tarkowana lub ręcznie rozdrobnioną czekoladę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Erikli kek
Bu tarif size değişik gelebilir. Türkiye'de kakaolu, fındıklı cevizli kuru meyveli kek biliniyor ama taze meyveli kek pek yapılmıyor sanırım. Polonya'da bu tür kekler çok meşhurdur. Her tür taze meyveyle yapılır ve sevilir.
5 tane yumurta
3/4 su bardağı şeker
1/4 su bardağı zeytinyağ (sıvıyağ da olur)
1 su bardağı un
3 kaşık süt
7 tane erik
damla çikolata ya da başka bitter çikolata
bir tatlı kaşığı kabartma tozu
pudra şekeri
Yumurtanın beyazı mikserle çırpıyoruz. Çırpmaya devam ederek şekeri, tek tek yumurta sarısını, yağı, kabartma tozu ve unu ekliyoruz. Kekin kıvamı katı ise süt katabiliriz. Kek hamuru 24 çapında olan kek kalıbına boşaltıp üstüne çekirdek çıkartılmış erikleri ve bitter çikolatayı ekliyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişiriyoruz.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor. Biz Türkler dediğiniz gibi taze meyveli lezzetlere sanki biraz kapalıyız. Kendi adıma söyliyim ben çok severim....:))
OdpowiedzUsuńSevgilerimle,
Moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są wspaniałe. Nigdy nie spotkałam się "na żywo" z kuchnią turecką, ale wypróbowałam już wiele Twoich przepisów i zawsze nieodmiennie jestem nimi zachwycona. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńCiato wyszlo wspaniale. Moja rumunska rodzina wlasnie palaszuje kawalek za kawalkiem. Rewelacyjny ten biszkopt. Pozdrawiam - Iza
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto dzisiaj robione i dzisiaj zjedzone. Zasługuje na na nazwe " chmurka ze śliwkami" :) dlatego ze jest takie delikatne. Goraco polecam
OdpowiedzUsuńmoje pierwsze udane ciasto! dziękuje za swietny przepis;) pychotka i do tego taka łatwa w przyrządzeniu
OdpowiedzUsuń