W Polsce upały się skończyły, na szczęście w Turcji wciąż trwa lato więc ten napój wciąż jest na czasie. Poza tym nie pijemy go jedynie w upały a właściwie zawsze, jedząc różnego rodzaju kebaby lub börek czy po prostu gdy jesteśmy spragnieni.
Przepis na ajran jest niesamowicie prosty potrzebujemy jedynie wodę jogurt i odrobinę soli.
Ajran - turecki napój jogurtowy
4 czubate łyżki jogurtu (ja używam süzme czyli typu grecki z takim mi lepiej smakuje)
500ml zimnej wody
szczypta soli
Jogurt, wodę i sól mieszamy blenderem aż do momentu gdy pojawi się piana. Im więcej piany tym ayran lepiej się prezentuje i smakuje. Napój podajemy schłodzony.
Jak w zeszłym roku byliśmy w Turcji, to po raz pierwszy piliśmy Ajran, był pyszny. Cieszę się, że trafiłam do Ciebie, już się wpisałam do obserwatorów i będę częściej zaglądać. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, cieszę się bardzo że do nas dołączyłaś.
UsuńPozdrawiam
bardzo ciekawy przepis i śliczne naczynie:)
OdpowiedzUsuńJa lubię bardziej treściwy i daję więcej jogurtu. Super bakrac, ciągle mam kupić kilka takich stylowych naczyń i przywieźć rodzinie i znajomym w Polsce - i wciąż nie mieszczą mi się w walizce :)
OdpowiedzUsuńJa lubię bardziej treściwy i daję więcej jogurtu. Super bakrac, ciągle mam kupić kilka takich stylowych naczyń i przywieźć rodzinie i znajomym w Polsce - i wciąż nie mieszczą mi się w walizce :)
OdpowiedzUsuńJa lubię bardziej treściwy i daję więcej jogurtu. Super bakrac, ciągle mam kupić kilka takich stylowych naczyń i przywieźć rodzinie i znajomym w Polsce - i wciąż nie mieszczą mi się w walizce :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wygląda :) Przepyszny , szczególnie mocno zmrożony w upalny letni dzień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAyran rządzi! Trudno o lepszy sposób na upał (może oprócz dobrze schłodzonego rosé; ) )
OdpowiedzUsuńPani Emilio, czy do tureckich komercyjnych, sklepowych ayranow jest dodawane mleko ? Interesuje mnie to, bo zdziwienie mnie ogarnęło, gdy w polskim ayranie zobaczyłam przed chwilą w składzie mleko pasteryzowane. Może na szeroką skalę w Turcji też je dodają? pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNie, w tureckich ayranach jest woda i jogurt. Ayran z mlekiem bedzie mial slodkawy posmak, Turek raczej by go nie wypil. Lepszy jest ayran z kwasnego jogurtu niz z mleka.
Usuń