wtorek, 17 września 2013

Jajecznica na sposób turecki

Z pewnością niektórym z Was ten przepis wyda się banalny. Dla mnie taki nie był. U mnie w rodzinnym domu jadło się jajka sadzone albo jajecznice z jajek wbitych i wymieszanych na patelni. Tę jajecznicę nauczyłam się robić podczas studiów od kolegi z Mersin. On był specjalistą od jajecznicy. Znał może z 20 rodzajów. Za każdym razem kiedy zapraszał nas na śniadanie podawał jajecznicę w nowej wersji. Dziś mam dla Was wersję podstawową.




 Jajecznica na sposób turecki

4 jajka
sól
łyżka mleka
łyżeczka masła

Jajka wbijamy do miseczki i solimy, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Patelnię należy rozgrzać i roztopić na niej masło by się zaczęło pienić. Gdy zniknie piana wlewamy roztrzepane jajka, gdy jajka zaczną się ścinać przesuwamy jajecznicę tak by płynna część ścięła się na patelni. Zdejmujemy jajecznicę z ognia i na konieć przewracamy ją na drugą stronę.



Tavada yumurta

4 tane yumurta
tuz
1 çorba kaşığı süt
1 tatlı kaşığı tereyağ

Malzemeleri karıştırıp daha önce ısıtılmış tavada tereyağı eritiyorum. Köpükler kaybolunca yumurta ilave ediyoruz piştikten sonra öbür tarafa çeviriyoruz.








9 komentarzy:

  1. Merhabalar,
    Ellerine emeğine sağlık canım. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taką :) wiesz że moja mama taką nam robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wygląda, oj zjadłabym taką z szczypiorkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dla dzieci taką często się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Anglii nazywa się to omlet, jest trochę mniej wybełtany ale sposób przygotowania taki sam (czeka się aż płynna część się zetnie przesuwając patelnię :) Osobiście jajecznicę wolę bez mleka i tę "bełtaną" wersję. Ellerinize saglik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie myję zęby przed snem i czytam Twojego bloga. Bardzo ciekawy! Zjadłabym teraz jajeczniczkę...

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Szefowo :) jeżdżę na Turcję ciężarówka . Kiedyś zaprosili mnie chłopaki z Turcji na yemek przy naczepie . I zrobili wspaniała najlepsza w swoim rodzaju jajecznice. Ostra papryka pokrojona drobno . Taka konserwowa acik biber. Pomidory . Jajka i najważniejsze to przyprawa której użyli . Zaczynała się prawdopodobnie na B . Na zdjęciu widniały różne składniki i również prawdopodobnie były tam też gwiazdki anyzu których nie było czuć . Smak był ekstra . Kolor przyprawy chyba czerwony . Bardzo prosze jeżeli kojarzysz a moze nawet znasz nazwę przyprawy o pomoc. Jak ona się nazywa ? Pozdrawiam z Wegier przed granicą rumunska :) Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tomku, najpopularniejsza turecka jajecznica jest menemen tu masz przepis w wersji z serem, klasyczna wersja jest bez sera. Co do przyprawy na litere B to przychodza mi jedynie do glowy te przyprawy: yeni bahar (mielone ziele angielskie) pul biber (ostra papryka chili w platkach), kara biber (czarny pieprz) albo ogolna nazwa baharat co znaczy przyprawa. Chyba ze dodali mieszanke przypraw köfte baharı ale to mieszanka do kotletow köfte. Jesli mam sie sugerowac kolorem i tym co Turcy dodaja do jajecznicy to stawiam na papryke w platkach pul biber dodaja ja do wszystkiego by zaostrzyc smak potrawy. Mam nadzieje ze pomoglam. Pozdrawiam z Izmiru.
      http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2015/10/menemen-z-serem-feta.html

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...