sobota, 7 września 2013

Rukola, figi i kozi ser czyli mega pyszna sałatka

Mamy sezon na figi a że wcią jest gorąco najczęściej jadamy sałatki lub przystawki ponieważ są lekkie i bardzo smaczne. Sałatka, którą Wam dziś przedstawię nie jest może popularna w Turcji gdyż połączenie smaków słodkiego ze słonym nie jest tu zbyt lubiane i dopiero zaczyna podbijać kuchnię turecką mimo to w niektóych kręgach sałatka jest znana i lubiana. Przepis pochodzi z jednego z kulinarnych programów szefa Batuhana.


Sałatka z rukoli fig i koziego sera

pęczek rukoli
4 figi
100g sera koziego (u mnie typu ezine)
oliwa z oliwek
nar ekşisi (gęsty sok z granata)
łyżeczka miodu
sól
garść prażonych orzeszków piniowych opcjonalnie (ja nie dodałam bo akurat nie miałam)

Rukolę rwiemy lub kroimy na części (polskiej rukoli nie trzeba kroić ponieważ jest mała) dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser kozi i pokrojone w ósemki figi. Z oliwy z oliwek, gęstego soku z granata, miodu i soli robimy sos do sałatki, wszystkie skłądniki dokłądnie mieszając. Całość dokładnie mieszamy i na samym końcu posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi.




Roka, incir ve keçi peyniri salatası

bir bağ roka
4 tane incir
100 g keçi peyniri
zeytin yağ
tuz
nar ekşisi
çam fıstığı  (isteğe göre)

Malzemeleri küçük kesip karıştırıyoruz. Sosu da ekliyoruz ve afiyetle yiyoruz.



3 komentarze:

  1. Wyglada super smacznie,a w Maroku z kolei uwielbiaja laczyc smaki:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...