Bakłażan faszerowany serem i orzechami |
Bakłażan to król lata. Uwielbim go chyba w każdej postaci. Na słono i na słodko jako konfiturę też :) Tak, tak dobrze przeczytaliście konfitura z bakłażana. Robi się ją ze specjalnej odmiany bez goryczki. Muszą to być malutkie bakłażany a ja na takie jeszcze nie trafiłam więc muszę się zadowolić konfiturą z bakłażana kupioną w sklepie z wyrobami regionalnymi. Jeśli na taki traficie koniecznie spróbujcie. Polecam.
Ja mam dziś dla Was bardzo smaczną przystawkę. Bakłażan, ser, orzechy i pietruszka moje ulubione połaczenie czyli bakłażan faszerowany serem i pietruszką. Wiem, że Wam również będzie smakował.
Przystawka ładnie się prezentuje więc możecie ją podać gościom. Szybka i łatwa w przygotowaniu nie zajmie Wam dużo czasu.
Potrawę tę przygotowałam w ramach akcji "Turcja od kuchni" którą zorganizowałam i w ramach akcji "Warzywa psiankowate" zorganizowanej przez Anie z bloga Mops w kuchni.
Razem ze mną bakłażana faszerowały Mops, Martynosia i Mirabelka. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi bo każda z nas faszerowała bakłażana tak jak lubi.
Bakłażan faszerowany serem i orzechami
- 2 bakłażany (wybieramy długie i cienkie)
- 150g sera (może byc ser fata lub ricotta w zależności jaki lubimy ja użyłam sera süzme peyniri)
- 100g orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- mały ząbek czosnku
- sól (jeśli ser nie jest słony)
- natka pietruszki
Bakłażany kroimy w długie cienkie paski i grilujemy z obu stron uprzednio smarując oliwą z oliwek. Oliwa nada bakłażanom delikatności i nie będą suche.
Ser mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek i zmiażdżony ząbek czosnku.
Na każdy pasek bakłażana kładziemy łyżeczkę masy serowej i zawijamy. Podajemy posypane natką pietruszki.
Jeśli będziecie grilować bakłażany nie smarując ich wcześniej oliwa, będą suche i niesmaczna. Nie ugrilują się i będą twarde. Oliwa to bardzo ważny składnik nie bójcie sie jej jest smaczna i zdrowa. W wiekszości tureckich potraw warzywnych to właśnie ona daje cudowny smak potrawie.
Bakłażan faszerowany serem i orzechami |
Muszę zrobić kiedyś takie roladki. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniała przystawka!
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł, nie pomyślałam, że w ten sposób można zinterpretować "faszerowanego bakłażana". Ten przepis bardzo mi się podoba i chyba zrobię coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja bakłażana! Muszę go przygotować :)
OdpowiedzUsuń