poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi

Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi
Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi

Kolejna typowo turecka i bardzo smaczna zupa. Wielbiciele tureckich zup z pewnością polubią i tę. Nie przypomina zupełnie tak dobrze nam znanych polskich zup ponieważ tureckie bardziej przypominają kremy i często zagęszczane są mąką.


Zdaje sobie prawę z tego że polskiego rosołu czy krupniku nie zastąpi kompletnie nic ale tak dla odmiany myślę, że warto poznać również nowe inne smaki.

Przepis przygotowałam w ramach mojej akcji "Turcja od kuchni".


Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi

  • 2 udka z kurczaka
  • litr wody
  • szklanka jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • jajko
  • łyżka mąki
  • mięta
  • łyżeczka masła
  • ryż lub makaron nitki
Udka myjemy wkładamy do zimnej wody i gotujemy aż będą miekkie. Wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości i skóry. Rozdrabniamy rozdzielajac na kawałki, nie używamy rozdrabniacza. Jogurt, makę, jajko i sok z cytryny mieszamy razem i dodajemy stopniowo po jednej chocelce rosól ugotowany na udkach. Gdy sos się ogrzeje wlewamy go do rosołu mieszamy i gotujemy cigle mieszając. Dodajemy również ugotowany ryż lub makaron nitki (makaron nie musi byc ugotowany) i oczyszczone mięso z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszajac by zupa się nie zważyła. Przed podaniem polewamy sosem: masło rozpuszczamy i czekamy aż się zacznie pienić. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy łyżeczkę miety suszonej i dokładnie mieszamy. 



Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi
Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi



1 komentarz:

  1. Taka yayla z kurczakiem, ciekawe...znam , ale jeszcze nie robiłam, na zdjęciu wygląda super

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...