Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi |
Kolejna typowo turecka i bardzo smaczna zupa. Wielbiciele tureckich zup z pewnością polubią i tę. Nie przypomina zupełnie tak dobrze nam znanych polskich zup ponieważ tureckie bardziej przypominają kremy i często zagęszczane są mąką.
Zdaje sobie prawę z tego że polskiego rosołu czy krupniku nie zastąpi kompletnie nic ale tak dla odmiany myślę, że warto poznać również nowe inne smaki.
Przepis przygotowałam w ramach mojej akcji "Turcja od kuchni".
- 2 udka z kurczaka
- litr wody
- szklanka jogurtu
- sok z połowy cytryny
- jajko
- łyżka mąki
- mięta
- łyżeczka masła
- ryż lub makaron nitki
Udka myjemy wkładamy do zimnej wody i gotujemy aż będą miekkie. Wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości i skóry. Rozdrabniamy rozdzielajac na kawałki, nie używamy rozdrabniacza. Jogurt, makę, jajko i sok z cytryny mieszamy razem i dodajemy stopniowo po jednej chocelce rosól ugotowany na udkach. Gdy sos się ogrzeje wlewamy go do rosołu mieszamy i gotujemy cigle mieszając. Dodajemy również ugotowany ryż lub makaron nitki (makaron nie musi byc ugotowany) i oczyszczone mięso z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszajac by zupa się nie zważyła. Przed podaniem polewamy sosem: masło rozpuszczamy i czekamy aż się zacznie pienić. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy łyżeczkę miety suszonej i dokładnie mieszamy.
Zabielana zupa z kurczaka. Terbiyeli tavuk corbasi |
Taka yayla z kurczakiem, ciekawe...znam , ale jeszcze nie robiłam, na zdjęciu wygląda super
OdpowiedzUsuń